Végzetes lehet a passzív dohányzás a magzatra

Azoknak az állapotos nőknek, akik dohányosokkal élnek vagy dolgoznak együtt, valamivel nagyobb esélyük van arra, hogy holtan hozzák világra csecsemőjüket vagy hogy olyan gyermeket szüljenek, aki kisebb méretű a normálisnál, illetve olyat, akinek a feje lesz kisebb mint kellene - írja egy kanadai tanulmány.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
dohányzás
2011. július 21. szabo.daniel

Azoknak az állapotos nőknek, akik dohányosokkal élnek vagy dolgoznak együtt, valamivel nagyobb esélyük van arra, hogy holtan hozzák világra csecsemőjüket vagy hogy olyan gyermeket szüljenek, aki kisebb méretű a normálisnál, illetve olyat, akinek a feje lesz kisebb mint kellene – írja egy kanadai tanulmány.


Úgy becsülik, hogy a passzív dohányosok az aktívak füstmennyiségének körülbelül egy százalékát szívják be – írja a Reuters. A tanulmány azt is állítja, hogy még a passzív dohányzás is árthat a magzatnak. “Fontos, hogy ezt tudják a nők, a családjaik és az egészségügyisek” – írja Joan Crane, az Eastern Health munkatársa a Szülészeti és Nőgyógyászati Nemzetközi Szemlében.

Filteres cigit szívni még mindig kevésbé káros
Crane azt mondja, hogy cigarettafüstben sűrűbben van jelen a magzatra káros méreg mint amikor valaki filteres cigarettát szív. Crane és kollégái megjegyezték, hogy cigarettafüst vegyi anyagai többféle módon károsíthatják a magzatot, például azáltal, hogy korlátozzák a véráramlást, vagy esetleg rombolják a méhlepényt.

Új-Fundland és Labrador tartományok terhes nőkről szóló adatbázisainak felhasználásával megnézték a halva születések mértékét, valamint más születési adatokat, mint például az újszülöttek fejének kerületét, amellyel összefügg a gyermekek későbbi szellemi fejlődése.