Családháló

Kezdőoldal Egészség és lélek Veleszületett ferde nyak a babánál: tünetek és kezelés

Veleszületett ferde nyak a babánál: tünetek és kezelés

A veleszületett ferdenyak-tartás a csípőficam és a dongaláb után a harmadik leggyakoribb születési rendellenesség. Leggyakoribb kiváltó oka, hogy születés közben sérül a fejbiccentő izom.

Babaszoba,
Ez általában akkor fordul elő, ha nagy a baba, és nehezebben halad át a szülőcsatornán. Ritkábban, de állhat a hátterében csigolyafejlődési rendellenesség, illetve olyan elváltozás a nyaki gerincen, amely kiválthatja a ferde nyakra jellemző tüneteket.

Ferde nyak: tünetek

A veleszületett ferde nyak általában már születéskor látszik, ezért könnyen észrevehető: fő tünete az, hogy a baba nyaka egyik oldalra dől. Az elváltozást gyakran kíséri fájdalom is, az izom bevérzik, és kisebb vérömleny keletkezik rajta – ez szép lassan felszívódik, de egy ideig fájdalmas csomóként van jelen. A vérömleny feszíti, rövidítheti az izmot, maga az izomfeszülés pedig ki is tapintható. Jellemző tünet az is, hogy az áll kissé az ellenkező irányba néz, sőt előfordul az is, hogy egy kicsit a váll is megemelkedik.

Ferde nyak diagnózis és kezelés

A veleszületett ferde nyak diagnózisát fizikális vizsgálattal állítják fel az orvosok. Kezeléséhez mindenképpen szükség van tornagyakorlatokra, amelyeket ideális esetben szakember végez; olyan nyújtó gyakorlatokról van szó, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy a megrövidült izom ne zsugorodjon nagyon.
A bejegyzés itt folytatódik.

Hozzászólások

hozzászólás

CÍMKÉK:
Read previous post:
Másfélszeresére nőtt a házasságkötések száma

Hét év alatt csaknem a másfélszeresére, 35 500-ról 51 800-ra nőtt a házasságkötések évenkénti száma Magyarországon. Ennyi idő alatt ilyen...

Close