Vetélési és születési rendellenességekhez is vezethet a BPA

A BPA megzavarhatja a női reprodukciós rendszert, így károsodást idézhet elő a kromoszómákban a petesejten belül, ami akár vetéléshez vagy születési rendellenességekhez vezethet - legalábbis erre utal egy majmokon végzett kutatás - számol be a Health Day.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. szeptember 27. czefernek.lena

A BPA megzavarhatja a női reprodukciós rendszert, így károsodást idézhet elő a kromoszómákban a petesejten belül, ami akár vetéléshez vagy születési rendellenességekhez vezethet – legalábbis erre utal egy majmokon végzett kutatás – számol be a Health Day.


A Biszfenol A (BPA) számos fogyasztási termékben megtalálható. Ilyenek a műanyag palackok, alumínium tartályok és egyéb típusú élelmiszer csomagolások. Korábbi tanulmányok már kapcsolatot mutattak ki a BPA, a gyermekkori elhízás, a szívbetegségek és a rák kialakulásának kockázatával.

A jelen tanulmány keretében majmokon vizsgálták meg a kémiai vegyszer hatását a nőstények szaporodására vonatkozóan. A kutatók azt találták, hogy a BPA hatására a megtermékenyített petesejtben található kromoszómák mennyisége és minősége nem megfelelő, ami nagy eséllyel vezet vetéléshez vagy születési rendellenességekhez.