Vigyázat, darázsinvázió!

A főváros környékét, a Pilist és a Duna mentét ellepték a lódarazsak – jelentette a hétvégén az Index. Mint írják, menekülni esélytelen, de próbálkozni azért lehet. A Családháló összegyűjtötte, mire érdemes odafigyelni darázscsípés esetén.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. augusztus 29. bencze.aron

A főváros környékét, a Pilist és a Duna mentét ellepték a lódarazsak – jelentette a hétvégén az Index. Mint írják, menekülni esélytelen, de próbálkozni azért lehet. A Családháló összegyűjtötte, mire érdemes odafigyelni darázscsípés esetén.


Mivel lehet enyhíteni a darázscsípés okozta fájdalmat? – teszi fel a körkérdést az egyik internetes fórum. Az egyik válaszadó saját tapasztalataira támaszkodva úgy fogalmazott: üvöltéssel. Amennyiben a népi szokás mégsem lenne tökéletes gyógyír, akkor ajánljuk elolvasásra összeállításunkat.

Bármennyire is jelentéktelennek tűnhet egy darázscsípés, komolyan kell venni az esetet, ugyanis már egy jól irányzott támadás heves reakciókat válhat ki. Allergia esetén még nagyobb a baj, azonban többszörös egyidejű csípés akár még sokkhoz is vezethet, mely orvosi szempontból rendkívül veszélyes állapot.

A fájdalom komoly méreteket ölthet, sőt a csípést egy vörös gyűrűvel körülvett elfehéredett bőrterület látványa is fokozza. Míg a méhcsípésnél gyakran látható a testben ottmaradt fullánk, addig darázscsípés esetén ez kevésbé jellemző. A támadás duzzanatot is okozhat, amely komollyá válhat.

Az egészségkalauz tanácsai szerint a következő teendőink vannak csípés esetén:

Figyeli önmagát, jelentkeznek-e a sokk tünetei (sápadtság, hideg veríték, nyirkos bőr, gyors légzés és pulzus, álmosság, eszméletvesztés).

Hívjon mentőt, vagy sürgősen menjen el a legközelebbi kórház elsősegélynyújtó helyére, ha sokkot kapott, több csípést szenvedett el, vagy a csípés a száját érte (amely a nyelv/torok duzzanatához vezethet, és akadályozza a légzést).

A szájat ért csípés esetén tegyen jeget a csípésre, hogy a duzzanat kisebb legyen míg a kórházba ér! (Ha csak egy csípés érte és jól érzi magát, a kezeléssel otthon is foglalkozhat.)

Próbálja megtalálni a rovart, amely valószínűleg elpusztult a csípés után, és nézze meg, vajon méh-e vagy darázs! Ha mindez nem lehetséges, emlékezzen rá, hogy a seb közepén ragadt fullánk nagyobb valószínőséggel utal méhre, mint darázsra.

Ha a fullánk a sebben van, távolítsa el csipesszel vagy sterilizált tűvel, ill. tiszta körömmel! Ne nyomja össze, mert ezzel a mérget még mélyebbre juttathatja a bőrben!

A sebet lágyan mossa le vízzel, de kerülje a bőr dörzsölését!

Méhcsípés (melynek savas mérge van):

Alkalmazzon gyenge lúgot, pl. szódabikarbóna pasztát/hígított ammóniát, hogy a savas méreg semlegesíthető legyen!

Darázscsípés (melynek lúgos mérge van):

Alkalmazzon gyenge savat, pl. ecetet/citromlét, hogy a lúgos méreg semlegesíthető legyen!

Ha nem tudja, hogy a csípés méhtől/darázstól származik-e:

Alkalmazzon antihisztamin (allergiaellenes) krémet!

Alkalmazzon orvosi szeszt/hideg nyomókötést (kisméretű törölközőbe csomagolt jégkockát), hogy csökkentse a duzzanat méretét!