Vigyázzunk az arcfestékekkel!

Átfogó vizsgálatot folytatott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság az arcfesték-piacon. Az ellenőrzés részleteiről Fülöp Zsuzsát, az NFH szóvivőjét kérdeztük, aki nemcsak a számadatokról, de az eredmények miértjeiről is beszélt. 

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. július 04. bencze.aron

Átfogó vizsgálatot folytatott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság az arcfesték-piacon. Az ellenőrzés részleteiről Fülöp Zsuzsát, az NFH szóvivőjét kérdeztük, aki nemcsak a számadatokról, de az eredmények miértjeiről is beszélt.


A gyermekek a fokozottan védendő fogyasztói csoportba tartoznak, ezért egészségük és testi épségük megőrzése érdekében a nekik szánt árucikkek ellenőrzésére a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság kiemelt figyelmet fordít – fogalmazott a hatóság szóvivője a Családháló.hu-nak. A részletekről szólva elmondta: az első negyedévében a 14 évnél fiatalabb gyermekek számára készült arcfestékek, valamint játék céljára gyártott kozmetikai készletek vizsgálatára került sor. Mint fogalmazott, e termékek közvetlenül érintkezhetnek az arcbőrrel, a szemkörnyékkel és a nyálkahártyával, ezért termékbiztonság szempontjából különösen fontos, hogy egészségre ártalmas összetevőket ne tartalmazzanak. 

Mint megtudtuk, a forgalmazási körülményei mellett a termékbiztonság, és a jogszabályi előírások betartásának ellenőrzésére koncentráltak. „Az arcfestő készletek a farsangi bálokhoz, vagy más jelmezes partikhoz, a jelmezt kiegészítő arcfestések elkészítésére készülnek, elsősorban nem játék, hanem dekorációs kellék céljából, míg a kozmetikai játékok a három évesnél idősebb korcsoport szerepjáték igényét szolgálják” – jegyezte meg Fülöp Zsuzsa, kiemelve: az értékesítési körülmények vizsgálata során a felügyelők mindössze az ellenőrzött üzletek 8 százalékában állapítottak meg hiányosságot. Véleménye szerint ez az eredmény vélhetően az elmúlt évek során végzett folyamatos vizsgálatok kedvező következménye.

Ugyanakkor a termékellenőrzési szempontok vonatkozásában már több kifogással éltek a felügyelők. Az ellenőrzés során nyolc megyei felügyelőség munkatársai 83 kereskedelmi egységben összesen 1876 db (322-féle) arcfestő és kozmetikai játék terméket vizsgáltak meg, melyből az ellenőrzött termékek közel 45 százalék, 842 db (137-féle) termék címkézése nem felelt meg a vonatkozó jogszabályi előírásoknak.

A kifogásolt termékek 59 százalékánál (497 db), a gyártási tételszám feltüntetésének hiányát állapították meg a felügyelők, ez volt a leggyakoribb hiányosság. További hiányosságok adódtak a használati útmutató, a jelölés, az összetevők és a gyártó neve, címe feltüntetése tekintetében is. A tapasztalt hiányosságok többsége a kozmetikumokra vonatkozó címkézési előírásoknak való nem megfelelésből adódott – szólt a részletekről az NFH szóvivője. Elmondása szerint a magas hibaszázalék visszavezethető arra, hogy az arcfestők és kozmetikai játékok átfogó vizsgálatára eddig nem került sor. A laboratóriumi vizsgálatok alapján veszélyesnek bizonyult egyféle termék mikrobiológiai tisztaság szempontjából nem bizonyult megfelelőnek. A veszélyes arcfestő készlet forgalomból történő kivonásáról a területileg illetékes megyei felügyelőség intézkedett.