A világ legkedvesebb tanára: a féléves Naomi

A magyar iskolákban, ha találkoznak vele, már felismerik. Már a bullying szó is egyre többeknek dereng. Ezzel együtt a tanárok a legtöbb helyen, iskolai zaklatást tapasztalva, jóindulattal, de tehetetlenül tárják szét a kezüket. Lehet tudni, hogy mint általában minden bajnál, az egymás elleni agressziónál is, többet segít a megelőzés, mint a már eldurvult viszonyok kezelése. Erre a megelőzésre találták ki a Roots of Empathy nevű oktatóprogramot. Szigorúan egy év alatti tanárokkal.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
kisbaba
2018. március 12. Dívány

Ha lenne pár millió forintom, azonnal csinálnék egy alapítványt, hogy elhozzam Magyarországra ezt a remek kezdeményezést, amiről a BBC World Hacks oldala készítette az alábbi videót.

A szülők és pedagógusok annyit panaszkodnak arról, hogy a kütyükkel egyre inkább eltávolodnak a gyerekek az igazi mély kapcsolatoktól, annyi példát látunk, hogy nem elég az empátia, a gondoskodás a világban. Egyre több és durvább az iskolai zaklatás, ami új teret kapott a virtuális világban. Nagy a vágy arra, hogy a gyerekeket egymással jobban törődővé, gondoskodóvá tegyük – a kérdés csak ennek a hogyanja.

Mary Gordon már a kilencvenes években talált egy remek módszert, amiből azután Roots of Empathy (Az empátia gyökerei) néven programot csinált. Egy év alatti kisbabákkal tartanak rendszeresen foglalkozásokat iskolákban, óvodákban, hogy a gyerekek figyelhessék, tanulhassák, hogy egy beszélni nem tudó kisbaba mikor mit érez, és hogyan lehet a kedvére tenni.

Régen egy olyan kutatólaborban dolgoztam, ahol ekkora babákkal csináltunk mindenféle játékos kísérletet, hogy kiderítsük, hogyan fejlődnek, mikre képesek. A „labor” valójában egy játszószoba volt, színes, izgalmas játékokkal. Minden adott volt, hogy a baba jól szórakozzon – de azért mégiscsak kellett ahhoz némi rátermettség, hogy öt perc után úgy ellegyen veled, a kísérletvezetővel, akit még soha életében nem látott, hogy meg lehessen csinálni a kísérletet.

Ott tanultam azt a visszahúzódó teljes ráhangolódást, ami ehhez kell. És ami nem más, mint az empátia. Még a legkérgesebb szívű rendőrőrmester is elmosolyodik, ha egy kisbaba rámosolyog, és jelzi, hogy jófejnek tartja. Nem könnyű elnyerni egy baba bizalmát, de nagyon nagy öröm, ha mégis sikerül. Ez alól a babákkal foglalkozó kisgyerekek sem húzzák ki magukat: a kisbabák óráin résztvevő gyerkőcök ilyen vagy olyan okból mind érdekesnek találják az együttlétet a babával, és mind megtanulják azt a finom bánásmódot, amire egy babának szüksége van, és amivel egymás felé is illene fordulnunk.

A cikk folytatásához kattints.