Vizelettartási problémák terhesen

Minden kismama átélte már azt a kellemetlen esetet, amikor a pocakban gyarapodó magzat olyan nyomást gyakorol a húgyhólyagra, hogy ha perceken belül nem tud kimenni az anyuka, akkor akár baj is lehet. Mindez normális velejárója a terhességnek.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. június 26. eckmarietta

Minden kismama átélte már azt a kellemetlen esetet, amikor a pocakban gyarapodó magzat olyan nyomást gyakorol a húgyhólyagra, hogy ha perceken belül nem tud kimenni az anyuka, akkor akár baj is lehet. Mindez normális velejárója a terhességnek.


Terhességi inkontinencia

A terhesség első szakaszában a méh tágulása, és növekedése miatt egyre nagyobb lesz a nyomás a húgyhólyagon, ami gyakori vizelési ingerhez vezet. A terhesség első harmadában az alhasi vérbőség miatt is érezhetsz állandó vizelési ingert, de emellett arra is ügyelned kell, hogy ilyenkor könnyebb felfázni, ami tovább növelheti a vizelési problémákat.

– A kismamákat gyakran riogatják azzal, hogy a felfázás vetélést okozhat, de ennyire azért nem súlyos a helyzet. A terhesség alatt hajlamosabbak a nők a felfázásra, de az ellenkezője is előfordulhat: ha valaki korábban gyakran felfázott, elképzelhető, hogy a terhesség alatt nem fog felfázni.

– A felfázás fő tünete a gyakori vizelési inger, a folyás, melynek szaga is van, csípő, viszkető érzés és az alhasi fájdalom. Ilyenkor nemcsak a tünetek enyhítése a feladat, hanem a húgyúti fertőzést okozó baktériumoktól való megszabadulás is.

– A terhesség alatt a magzat növekvő méretei és a hormonok miatt a húgyvezetékek kitágulnak, ezért a kórokozók könnyebben eljutnak a húgyhólyaghoz, a hólyag a várandósság során egyre nő, valamint egyre feljebb és előrébb helyeződik, és egyre kevésbé tud teljesen kiűrülni, és a vizelet összetétele is megváltozik. Ennek ellenére korántsem olyan gyakori a húgyúti fertőzés, az összes terhességnek csak mintegy két százaléka, azaz százból két kismama kapja el.

A második harmadban valamelyest csökken a pisilések száma, ám a baba növekvő súlyával párhuzamosan megint egyre többet kell kijárnod.

A harmadik trimeszterben jelentősen megnő a szervezet vizelet-kiválasztása, aminek következtében a vesék is intenzívebben működnek. Ebben a szakaszban jelentős nyomást gyakorol a baba súlya is a húgyhólyagra, ami már nem képes annyi vizeletet megtartani, mint azelőtt.

A szülés után a nyomás hirtelen eltűnik a hólyagodról, ilyenkor pedig az okoz nehézséget, hogy sikerüljön pisilni, amit tovább nehezít a gátseb miatt érzett fájdalom. Érdemes kitartóan próbálkozni a pisiléssel, mert ha nem sikerül katétert vezetnek fel, ami sokkal rosszabb.

Húgyúti fertőzések tünetei:

A hólyaghurut tünetei

• fájdalom, vagy égő érzés vizeléskor
• fájdalom a kismedencében, valamint a hát alsó részén, az alhasban vagy a vesék tájékán
• vizelésképtelenség érzése
• izgatottság
• magas hőmérséklet
• hideg-meleg érzet
• hányinger és hányás
• gyakori vizelési inger
• vizelettartási zavar
• zavaros, véres vagy bűzös vizelet
• fájdalom közösülés közben

A vesemedence-gyulladás tünetei

• magas láz és állandó vesefájdalom

Gyermekkori vizelési problémák

Gyermekkorban a felnőttkori vizelési problémák minden formája előfordul, csak a kiváltó okok és azok megoszlása más. Felismerésüket nehezíti, hogy a gyermek sokszor nem mondja el panaszát a szülőnek.

Az éjszakai ágybavizelés

Éjszakai ágybavizelésnek nevezzük, ha alvás közben ürít vizeletet olyan gyermek, aki napközben nem pisil be, szobatiszta. Az ötödik életkor felett az éjszakai bevizelést egészségügyi problémának tekintik. Ha a bevizelés heti három alkalomnál ritkább, akkor időszakos éjszakai bevizelésről beszélünk.

Húgyúti fertőzések

Csecsemőkorban a húgyúti fertőzések gyakoribbak a fiúknál.  Az első életév után már fordított a helyzet, mert rossz higiéniás viszonyok esetén a hüvelybemenetbe került szennyeződésből (pl. székletből) könnyebben terjed felfelé a fertőzés a rövidebb női húgycsövön.

Gyermekkori felfázás

Gyermekkorban hőemelkedés is előfordulhat egyéb enyhe általános tünetek, (gyakori, kis mennyiségű vizeletürítés, fájdalmas vizelés) bágyadtság, étvágytalanság mellett. A kisebb gyermekek, csecsemők természetesen nem tudják a panaszaikat megfogalmazni, náluk a nyűgösség, a vizelet normálistól eltérő színe, illetve erősebb, kellemetlenebb szaga lehet a felfázás jele. Sokszor – nagyobbaknál is – a szemmel láthatóan véres vizelet az egyetlen tünet.