Vörös- és fokhagymával a betegségek ellen

A magyar konyha elképzelhetetlen lenne hagyma nélkül, nincs olyan kamra vagy konyha, ahol nincsen hagyma. De a hagymafélék nem csak az ételek ízesítésére, hanem különböző betegségek legyőzésére is használhatóak. Nézzük, mi ellen jó a hagyma?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. október 29. szabo.daniel

A magyar konyha elképzelhetetlen lenne hagyma nélkül, nincs olyan kamra vagy konyha, ahol nincsen hagyma. De a hagymafélék nem csak az ételek ízesítésére, hanem különböző betegségek legyőzésére is használhatóak. Nézzük, mi ellen jó a hagyma?


A hagymának számos fajtája van, most két típussal foglalkozunk bővebben a vöröshagymával és a fokhagymával, mert ez a két hagymaféle minden háztartásban megtalálható.

A vöröshagyma

Számos egészségügyi problémára, tünetre és betegségre megoldást nyújthat, felhasználható a héja és a húsos levelei is a probléma természetétől függően. A húsos leveleket főként nyersen ajánlott fogyasztani, a héjából pedig príma gyógytea főzhető. Tavasszal újhagymaként fogyasztva az antioxidáns és pektin tartalma még magasabb. És hogy milyen betegségek ellen hasznos?

Gyomorfekély és gyulladásos bélbetegségek ellen, ugyanis a vöröshagyma olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek közömbösítik a Helicobacter Piroly nevű baktériumot, melynek jelenléte szoros összefüggésben áll a gyomorfekély kialakulásával. A kvercitin, ami a hagyma héjában található természetesen előforduló hisztamin pedig gátolja az allergiás reakciókat, melyek általában gyulladást okoznak. Az ilyen gyulladásos tünetekre jól alkalmazható a hagymahéj tea, a gyomorfekély megélezőséhez pedig fogyaszd ezt a gyógyhatású zöldséget nyersen.