Zűr van otthon? Menjetek párterápiára!

Kismillió indokot tudnánk felsorolni arra vonatkozóan, hogy a párok miért nem kérnek segítséget, ha már érzik, hogy a kapcsolatuk nem a régi. Sokan nem is gondolnák, de a házasságok többsége menthető lenne, ha a felek nyitottak lennének egy tanácsadásra.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
párterápia
2016. november 13. Csontos Dóra

Sajnos hazánkban még mindig tabu témának számít, ha az ember szakember segítségét kéri az életének a rendbetételéhez, a programjainak a megszervezéséhez vagy a gyermekek neveléséhez. Ez viszont sokszor odáig vezet, hogy a korábban boldog házasságban élők életcéljai elkezdenek eltérni egymástól.

Egy többéves/évtizedes kapcsolat alatt az ember megtapasztalja, hogy az érzései folyamatosan változnak a másik iránt, a rózsaszín köd eltűnésével pedig azok a problémák is egyre idegesítőbbek, amik felett korábban simán átsiklottunk.

A legtöbb esetben a nők kezdeményezik a párterápián való részvételt, ami a férfiak számára fura vagy meghökkentő, hisz ők vagy nem tapasztalják ezt az elégedetlenséget vagy csak egyszerűen nem akarnak beszélni róla. A felgyülemlett problémák pedig nem oldódnak meg maguktól és ilyenkor jön a félrelépés, a boldogtalanság és a válás.

broken-1739128_1920

Nem kell rögtön eldobni azt, ami elromlik

Egy párkapcsolatban, élettársi kapcsolatban vagy házasságban – ez teljesen lényegtelen – minden esetben vannak olyan fordulópontok, konfliktusos helyzetek, amiket együtt kell(ene) megoldani a feleknek. Vannak, akik ezeket az akadályokat sikerrel veszik, de vannak, akiknek ez nem megy annyira egyszerűen. Ez nem jelenti azt, hogy az ő kapcsolatuk rossz vagy, hogy nem tudnak jól együttműködni. Előfordulhat, hogy csak a kommunikációval van baj, ami igen gyakori gond. A szakember tud segíteni abban, hogy a felek megtanuljanak jól kommunikálni, elmondani az érzéseiket és kiállni önmagukért és a véleményükért.

A párterápia egy olyan pszichológiai tanácsadási forma, ahol mindkét fél egyszerre van jelen és a kapcsolatban megjelenő problémákat, konfliktusokat tárják fel és tudatosítják szakember segítségével. A tanácsadáson a házastársak megtanulnak elfogadni, együttérzőek lenni és újra megnyílni egymás előtt úgy mint a kezdetekben.

couple-407139_1920

Együtt vagy külön?

Azok a párok, akik megpróbálnak szakember által közelíteni egymáshoz, már tettek egy lépést a kapcsolatuk megmentéséért. Természetesen egy párterápia sem biztosíték arra, hogy a feleknek együtt kell maradniuk. Lehet, hogy nekik nem közös az útjuk, de fontos volt, hogy egymás társai legyenek az életben. Azok az emberek, akik elmennek egy tanácsadásra, még szeretik egymást és érzik, hogy lehet közös jövőjük, csak le kell döntenie valakinek azokat a falakat, amiket idő közben elkezdtek egymás közé emelni a házastársak.

A párterápia több alkalomból áll, ahol a pszichológus feltárja a konfliktust, amit nem tud a család megoldani, segít megérteni és kifejezni az érzelmeket. A párnak bizalmas légkört biztosítanak, hogy nyugodtnak érezzék magukat és tudjanak őszintén beszélni a problémáikról.

A párkapcsolati tanácsadáson a foglalkozások végén a felek feladatokat kapnak, amik által megtanulják (újra) saját maguk irányítani az életüket. Amint a szakemberek úgy látják, hogy ez megy egyedül is, nincs többé szükség a tanácsadásra. Ennyit mindenképp megér egy házasság, nem igaz?