10 dolog, amiről gyerekeinknek már fogalma sem lesz

Mit csináltak az emberek, mielőtt feltalálták a nosztalgiát?! - jutott eszembe a graffitikönyves bölcsesség, miközben azon lamentáltam, hogy hova tűntek a régi jó telefonbetyárok. Talán felnőttek, és nem termelték ki a következő generáció betyárjait? Ezt akár magamtól is kérdezhetném, ugyanis az Y-generáció oszlopos tagjaként magam is szórakoztam osztálytársaim társaságában a régebben még közkedvelt időtöltésnek számító tevékenységgel.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. január 12. Dívány

Vajon a mi generációnk Bárány vezetéknevű tagjai már nem fogják megismerni a „Halló, Bárány lakás? – Itt a farkas!” erősségű poénokat? Nem mintha ettől rosszabb lenne a mai gyerekeknek, mert talán nincs telefonbetyárkodás, de van internet, oltás a méhnyakrák ellen, és pár ezer forintból vehetünk repülőjegyet egész Európába.

Kortársaim közül lassan mindenkinek gyereke lesz, sőt, a második, harmadik is megszületett már valahol. Egy marék szintén Y-generációs munkatárssal elgondolkodtunk, hogy milyen dolgok, játékok, tárgyak, szokások rabjai voltunk gyerekkorunkban, és mik azok, amik ezek közül már teljesen kikoptak, és ha megemlíteném egy mostani gyereknek, gyanakvással vegyes meglepetéssel az arcán vágná rá, hogy még életében nem hallott ilyen baromságról. Íme az első tíz dolog, ami eszünkbe jutott:

1. Telefonbetyárkodás – Kis lakás? Akkor cserélje nagyobbra! Se telefonkönyv, alig van már vonalas telefon, ráadásul a mostani számkijelzős telefonokkal a lebukás is garantált…

2. Papírgyűjtés házalással – Nagyon furcsa, hogy ezt gyerekkorunkban egyáltalán engedték a szüleink. Engem például kiverne a hideg veríték, ha gyerekem úgy döntene, hogy vadidegen lakásokba kéredzkedik be pár újságpapírért. Mondjuk valószínűleg nem is járna akkora sikerrel, hiszen a nyomtatott sajtó kiszorulóban van, mert „megváltoztak a tartalomfogyasztási szokások”.

3. Emlékkönyv – aki élt és mozgott, annak volt emlékkönyve. Na jó, lehet, hogy csak a lányoknak. És akit egy kicsit is jobb kézügyességgel áldott meg a mindenható, annál tornyokban álltak az emlékkönyvek, mert mindenki az ő rajzát akarta a saját könyvében tudni. A rajzok mellé pedig jól bejáratott idézetek kerültek, és persze ne feledkezzünk meg a könyv lapjának sarkát behajtó „titkosításról” sem!

4. Takarékbélyeg – elég homályos emlékeim vannak róla, de az rémlik, hogy szép színesek voltak a kicsi bélyegek, az iskolában lehetett őket megvenni, amit aztán beragaszthattunk a bélyeggyűjtő füzetbe, mert “Sok kicsi sokra megy!”, avagy “Fillérekből lesz a forint!”. Soha, senki nem használta fel valószínűleg semmire. Tényleg, egyáltalán mire volt jó?

5. Barátságfüzet – fogtunk egy füzetet, és minden oldal tetejére egy-egy kérdést írtunk, majd körbeadtuk a barátainknak, akik beleírták a válaszaikat. Mostani fejemmel már egy kicsit belemenősebb kérdéseket írnék, de akkor még mindenki megelégedett azzal, hogy melyik szín a kedvence, vagy ki a kedvenc sportolója. Sajnos nem őriztem meg, mint kordokumentumot, pedig annak ellenére, hogy elég jelentéktelen kérdések voltak benne, azért jó lenne visszaolvasni őket.

A cikk itt folytatódik!