10 tipp, hogyan takarékoskodj a mindennapokban

Rengeteg mindenen spórolhatunk egy kis praktikussággal anélkül, hogy csökkenne az életszínvonalunk. Ezekre adunk most ötleteket.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2016. november 05. Gyarmati Orsolya

Vásárolj listáról!

Ez épp úgy vonatkozik az élelmiszer- és egyéb háztartási bevásárlásokra, mint az összes egyéb “shopping körútra”. Ülj le, gondold végig mi kell – és itt az a fontos, hogy KELL. Erre fektesd a hangsúlyt. Az akciók és szezon közi leárazások világában könnyen összevásárolunk olyan dolgokat is, amikre egyáltalán nincs szükségünk.

Készíts heti/havi menüt!

Üljetek le a családdal és írjátok össze, hogy mik azok az ételek, amiket szerettek, majd készítsétek el a menüt egy hétre, vagy akár többre is. Ne korlátozódjatok csak főételekre, egy takaros hidegtál is remek vacsora lehet – felvágottak, zöldségek, sajtok. Fontos, hogy tartsátok magatok a tervhez – persze egy-egy bűnöző nap megengedett.  Ezzel remekül el lehet érni, hogy csak olyan étel kerüljön a  hűtőbe, kamrába, ami el is fog fogyni és nem áll ott addig, amíg megromlik, vagy épp megfeledkeztek róla.

Szabj határt!

Nekem remekül bevált, mikor meghatároztam, hogy egy nap csak X összeget költhetek. Munkába menet egy plusz kávé, üdítő az éjjel-nappaliból… Ezekről gyorsan lemondtam, és nem okozott különösebb életvitelbeli problémát. Remek érzés volt úgy hazaérni, hogy tudtam, kevesebbet költöttem, mint azt a magam számára engedélyeztem. Rövid időn belül teljesen belém ivódott ez a korlát.

+ Tegyél félre egy kis pénzt úgy, hogy a tényleges napi költés és a limit közti különbséget perselybe dobod.

Várj és gondold végig!

A nagyobb tételű kiadások előtt várj egy hetet, de legalább pár napot. Akkor azt érzed, nem hagyhatod ott. Másnap viszont látsz valahol jobb áron, vagy rájössz, hogy tulajdonképpen totál felesleges. Jártam már így cipővel – nem is eggyel -, turmixgéppel, de még nyaralással is. Hidd el, türelemmel és egy kis utánajárással sok pénzt takaríthatsz meg.

A folytatáshoz KATT IDE!