12 dolog, amit jó lett volna tudni az esküvőm előtt

Többek között a fenti címmel megjelent könyv is témája lesz a hatodik alkalommal Budapesten és országosan megrendezett Házasság Hetének. A február 10-17. között tartandó programsorozat egyik szervezőjével beszélgettünk.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. február 07. szabo.daniel

Többek között a fenti címmel megjelent könyv is témája lesz a hatodik alkalommal Budapesten és országosan megrendezett Házasság Hetének. A február 10-17. között tartandó programsorozat egyik szervezőjével beszélgettünk.


Angliából indult el az a kezdeményezés, mely Valentin-nap környékén minden évben egy hétig a házasság fontosságára irányítja az emberek figyelmét. Magyarországon a programot 2008 óta tartják meg, a megvalósításhoz egy szervezőbizottság is összeállt. Ennek egyik tagja, Herjeczki Kornél lapunk kérdésére hangsúlyozta, a sorozat jó lehetőséget ad arra, hogy koncentráltan tudjunk odafigyelni a házasság témájára, amely a családok megmaradását, megerősítését segíti.

A magyar program sajátossága, hogy minden évben „reklámarcokat” kérnek fel a hétre. Idén a választás egy művész-házaspárra, Várnagy Andrea és Farkas Zsolt zongoraművészre esett.
Úgy ítéltük meg – mondta a Harmat Kiadó igazgatója -, hogy ők hitelesen képviselik az általunk is fontosnak tartott értékeket. (A velük készített interjú itt olvasható)

Szokás, hogy rendre e választott házaspár választ szlogent, vezérfonalat a hétre, ez most a zenei analógiánál maradva az „Egymásra hangolva” lett. Ahogyan a zenében, úgy a házasságban is fontos – magyarázta Herjeczki Kornél -, hogy a benne élők egymásra figyeljenek, egymást kiegészítsék, ha a másik hibázik, segítsenek. „Ez nem mindig ideális és szép dolog, meg kell küzdeni az egységért” – fogalmazott.

Az igazgató kiemelte a február 13-án rendezendő templomi koncertet, amelynek különlegessége, hogy az érkező házaspárokért külön imádságot mondanak. Megjegyezte, az a tapasztalat, hogy a sok évtizede házasoktól a frissen egybekeltekig érkeznek a hasonló alkalmakra.

Másnap, csütörtökön lesz a zenész-házaspár koncert-napja, ezt a Deák téri Evangélikus Gimnáziumban tartják majd, várhatóan ezen vesz részt személyesen is a programsorozat fővédnökségét elvállaló Herczegh Anita, Magyarország köztársasági elnökének felesége.

Persze minden nap programjának megvan a maga fontossága. Pénteken a jó házasságra való felkészülésről tart előadást éppen a programokat cikkünkben ismertető Herjeczki Kornél, Gary Chapman 12 dolog, amit jó lett volna tudni az esküvőm előtt című könyve alapján. Utána Tapolyai Emőke „Ásó, kapa, nagyharang – veled?” című előadása következik fiataloknak.

Ugyancsak a fiatalokat célozza a szombati szeminárium is, ahol a friss házasoknak kívánnak fogodzókat nyújtani. Mint azt az igazgató is hangsúlyozza, sajnos az a tapasztalat, hogy a legtöbb házasság a legelső években romlik el, ezért különösen fontosnak érzik a nekik való segítést.
Herjeczki Kornél kiemelte, az egész arról is szól, hogy a központi programsorozattal ötleteket szeretnének adni a vidéki kezdeményezéseknek is. Nagyon sok helyen tartanak éppen ezért ugyanezen a napon nyitott templomok napját, ahol ugyanígy imát mondanak az érkezőkért.

Házasság hete:
Az országos rendezvénysorozatot a keresztény egyházak és civil szervezetek összefogásával immár hatodik alkalommal rendezik meg hazánkban.
A már huszonegy országban működő nemzetközi mozgalom célja, hogy felhívja a figyelmet a házasság fontosságára, népszerűsítse a család intézményét, és segítséget nyújtson azoknak, akik párkapcsolati vagy gyermeknevelési nehézségekkel küzdenek.

http://www.hazassaghete.hu/
www.facebook.com/hazassaghete