1,2 millió ember választotta az Erzsébet-utalványt

Az étkezési utalványok piacát korábban főleg francia hátterű multinacionális cégek uralták, jelentős hasznot húzva a jegyek forgalmazásából. Szolgáltatási díjat számoltak fel ugyanis a juttatást nyújtó munkáltatóknak, valamint beváltási jutalékot szedtek az elfogadóhelyként működő kereskedelmi és vendéglátó vállalkozásoktól is.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. február 20. szabo.daniel

Az étkezési utalványok piacát korábban főleg francia hátterű multinacionális cégek uralták, jelentős hasznot húzva a jegyek forgalmazásából. Szolgáltatási díjat számoltak fel ugyanis a juttatást nyújtó munkáltatóknak, valamint beváltási jutalékot szedtek az elfogadóhelyként működő kereskedelmi és vendéglátó vállalkozásoktól is.


Az Országgyűlés tavaly novemberi döntése értelmében ez a haszon az idei évtől Magyarországon marad, ekkor fogadták el ugyanis azt az adócsomagot, ami rendelkezett az Erzsébet-utalvány létrehozásáról. Az elsősorban hideg élelmiszer vásárlására, de 2012-ben melegétkezésre is felhasználható csekket havi 5000 forint értékhatárig adhatják a cégek munkavállalóiknak kedvezményes adózás mellett. Februári adatok szerint már 1,2 millió ember választotta az Erzsébet-utalványt.

Az utalvány kibocsájtója az állami kézben lévő Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány (MNÜA) és leánycége, a Nemzeti Üdülési Szolgálat Kft. Korábban ez a páros volt az üdülési csekk kezelője is, így nagy tapasztalatot szereztek a cafeteria-utalványok piacán. Mint ismert a papír alapú üdülési csekket 2012-től a Széchenyi Pihenő Kártya (SZÉP kártya) váltotta.

Az Erzsébet-utalványról szóló jogszabály nem csak arról rendelkezik, hogy kizárólag az alapítvány jogosult a kibocsájtására, hanem arról is, hogy a forgalmazás hasznát kizárólag közfeladat ellátására, a közjó növelésére lehet fordítani, ez az Erzsébet-program.

Soltész Miklós szociális államtitkár egy januári konferencián jelentette be az Erzsébet-program első pályázatait. A kiírásra nyugdíjasok, fogyatékossággal élők, nagycsaládosok illetve a szociális, gyermekjóléti, gyermekvédelmi intézmények munkatársai jelentkezhetnek február 29-ig.

A pályázat keretében a nyertes pályázók belföldön, állami tulajdonú üdülőkben pihenhetnek. Az Erzsébet-program keretében így olyan hátrányos helyzetű, rászoruló emberek juthatnak el üdülni, akik egyébként aligha lennének képesek ezt finanszírozni. A szociális üdültetési program ráadásul nem terheli közvetlenül a központi költségvetést és növeli az állami üdülőingatlanok kihasználtságát, bevételeit is.

A pályázatkezelő MNÜA 2 milliárdot forintos, a négy kedvezményezett csoportnak 500-500 millió forintos keretet hirdetett meg, személyenként 40 ezer forintot lehet elnyerni, önrész vállalása mellett. Egy budapesti kerületi önkormányzat már jelezte, hogy átvállalja a kerületben élő nyertes pályázók önrészét, ez a lehetőség a többi helyhatóság előtt is nyitva áll.

A beérkezett igényeket beérkezési sorrendben, normatív alapon bírálják el, azaz ha a pályázó megfelel a kiírásnak, automatikusan megkapja a támogatást, amíg ki nem merül a keret. Az MNÚA közleménye szerint január közepe óta több tízezer pályázat érkezett be a szervezethez.

A későbbiekben az Erzsébet-utalvány sikerétől függően tovább bővülhet az Erzsébet-program is, a tervek között a szociális étkeztetés megújítása is szerepel. A programra idén összesen 10 milliárd forint körüli összeget szánnak.