13 ezer eltűnt magyar gyermek nyomában

Tizenháromezer fiatalkorú eltűnését jelentették be az elmúlt egy évben Magyarországon. Megújul a Tejesdoboz akció és kibővül az Iskolatej akcióval. A Szentkirályi ásványvíz csoport is csatlakozott a programhoz az Emese termékkel. A kezdeményezés élére a TakarékPont állt.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. május 22. bencze.aron

Tizenháromezer fiatalkorú eltűnését jelentették be az elmúlt egy évben Magyarországon. Megújul a Tejesdoboz akció és kibővül az Iskolatej akcióval. A Szentkirályi ásványvíz csoport is csatlakozott a programhoz az Emese termékkel. A kezdeményezés élére a TakarékPont állt.


Honnan ered a világnap?

Etan Kalil Patz (született 1972-ben) amerikai kisfiú 1979-ben, 6 évesen tűnt el. Az eset nyomán hatalmas médiafelhajtás kerekedett, melynek köszönhetően Etan a leghíresebb new yorki eltűnt gyerekként vált ismertté. Az óriási visszhangot keltő történet következtében bontakozott ki az eltűnt gyermekek problémáját hirdető mozgalom az 1980-as évek közepén. A mozgalom eredményeként szigorították a törvényeket, illetve új módszerek születtek a csellengők felkutatására, többek között például a tejesdoboz kampány (az Egyesült Államokban a tejesdobozokon feltüntetik az eltűnt gyermekek fotóját és adatait). Eltűnésének dátuma, május 25-e az Eltűnt Gyermekek Világnapja (Missing Children’s Day).

Szomorú hazai adatok

Magyarországon minden évben több ezer gyermek eltűnését jelentik be. Pest megyében például 2011-ben összesen 865 gyermek- és fiatalkorú eltűnését jelezték, országosan 13 ezret. Az eltűnt gyermekek keresése, körözése közigazgatási eljárás keretében történik, amit 90 napon belül le kell zárni, de ez nem azt jelenti, hogy a hatóság nem keresi tovább az eltűntet, hiszen az eltűntek adatai 20 évig folyamatosan benne vannak a keresettek körében.

Az eltűnések többsége a lakásotthonokban élő gyermekek szökéséből adódik, szerencsére nagyon kevés számban történik családból való eltűnés. Tapasztalatok szerint többségük rövid időn belül előkerül. Főleg a gyermekotthonokból elszökött gyerekek esetében jellemző az, hogy még aznap, legfeljebb másnap megtalálják őket. Vannak azonban olyan esetek is, ahol hetekig, hónapokig nincs tudomása senkinek a gyermek hollétéről, annak ellenére, hogy minden lehetséges intézkedést megtettek a felkutatása érdekében.

Az eltűnések lehetséges okai:

–        kisebb gyerekeknél előfordulhat, hogy belemerül a játékba és elkóborol
–        kalandvágy (felnőttként akar viselkedni, szórakozni szeretne, tiltott dolgokat kipróbálni)
–        „plázázás”
–        veszekedés szülőkkel, nevelőszülőkkel, nevelővel
–        félelem pl.: bizonyítványosztásnál nem mer hazamenni, mert fél a szülő reakciójától
–        családon belüli erőszak, bántalmazás, elhanyagolás, nyomasztó családi légkör
–        gyermekotthonokban élőknél az intézeti körülmények
–        bűncselekmény áldozatává válnak (emberrablás, emberkereskedelem, szexuális ragadozók áldozatai lesznek, emberölés)

Az “Ezer Lámpás Éjszakája” kampány és rendezvény egy társadalmi célú ügy. Olyan intézmények, hatóságok, cégek és magánszemélyek támogatták a program létrejöttét, akik fontosnak érezték, hogy felhívják a figyelmet az aggasztó jelenségre.

Az Ezer Lámpás Éjszakája Kampány 2011-ben indult útjára Budapesten. A tavalyi nagy sikerre való tekintettel idén a főváros mellett 5 vidéki nagyváros is csatlakozott a kezdeményezéshez, ezzel nyújtva segítséget az eltűnt gyermekek felkutatásához.

A rendezvény helyszínei és a programok ide kattinvta olvashatóak el.