15 évre röghöz kötött diplomások?

Visszafizettetné az állam taníttatásuk költségeit azokkal a diplomásokkal, akik az egyetem vagy főiskola befejezése után külföldre mennek dolgozni - derül ki a felsőoktatási törvénynek az [origo] birtokába került legfrissebb tervezetéből.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. szeptember 07. czefernek.lena

Visszafizettetné az állam taníttatásuk költségeit azokkal a diplomásokkal, akik az egyetem vagy főiskola befejezése után külföldre mennek dolgozni – derül ki a felsőoktatási törvénynek az [origo] birtokába került legfrissebb tervezetéből.


A javaslat nem határozza meg, hogy mennyi ideig kellene Magyarországon dolgozniuk a diplomásoknak, példaként 7-15 évet említ. A koncepció szerint a jelenleginél jóval szigorúbb feltételekkel lehet majd egyetemet alapítani, és a mostaninál jóval kevesebb pénz jut a felsőoktatásra 2014-től.

Nagyrészt adóemelésekből és kormányzati megtakarításokból álló gazdasági megszorító csomagot jelentett be kedden Orbán Viktor miniszterelnök és Matolcsy György gazdasági miniszter. A vártnál kedvezőtlenebb gazdasági környezet miatt szükségessé váló kiigazítások miatt a kormány programja nagyon sűrű, az előre eltervezett hétfő-keddi kormányülés után a hétvégén újra összeül.

Bár a lovasberényi kormányülés napirendje zsúfolt volt a gazdasági kényszerdöntések miatt, a miniszterelnök mégis felvett a programba egy ehhez a témához szorosan nem kapcsolódó ügyet, a felsőoktatási törvény tervezetét – tudta meg az [origo] a koncepció készülésének körülményeit ismerő forrástól. Az ügy rendkívüliségét mutatja, hogy az oktatási államtitkárság tervezete úgy került a kormányülés napirendjére, hogy a javaslatot előtte nem hagyta jóvá a kormányüléseket előkészítő közigazgatási államtitkári értekezlet. A kedden zárult kétnapos kormányülésen a gazdasági ügyek miatt végül mégsem maradt idő a tervezetre az [origo] információi szerint, de a kormány vasárnapi ülésén a fő napirendi pontok között szerepel.

Fizetni kell a külföldön dolgozóknak

A felsőoktatási átalakításáról szóló legfrissebb tervezetet az [origo] megszerezte, ebben számos újdonság van a korábbiakhoz képest. A tervezet nem jóváhagyott javaslat, az oktatási államtitkárság elképzeléseit tükrözi, de elfogadásáig több ponton módosulhat.

Lényeges változás a korábbi tervekhez képest, hogy a koncepció államilag finanszírozott képzés helyett állami ösztöndíjjal támogatott képzésről ír. A különbség, hogy a tervezet szerint az ilyen képzés a jövőben csak akkor lesz a hallgatók számára valóban ingyenes, ha még tanulmányaik megkezdése előtt szerződést kötnek az adott egyetemmel vagy főiskolával arról, hogy diplomájuk kézhez vétele után meghatározott ideig Magyarországon vállalnak munkát. Konkrét időszakot a tervezet nem szab meg, csak példaként említ 7 illetve 15 évet. “Ennek nem teljesülése esetén a képzés költségét a hallgató az intézménynek visszatéríteni köteles” – írja a tervezet.