16 Akciónap – zéró toleranciát a nők elleni erőszakkal szemben!

92 ország több mint 700 szervezete csatlakozott a 16 Akciónaphoz, ahhoz a nemzetközi kampányhoz, amely zéró toleranciát hirdet a nők elleni erőszakkal szemben. Hazánkban a NANE Egyesület által szervezett Néma Tanúk felvonulás nyitja meg a programsorozatot vasárnap, a nők elleni erőszak felszámolásának világnapján.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
NaNE
2018. november 25. NANE

Magyarországon milliós nagyságrendű azon nők száma, akiknek a nők elleni erőszak fogalma a megtapasztalt napi valóságot jelenti. Az EU Alapjogi Ügynöksége (FRA) reprezentatív kutatásának magyar adatai szerint a 18–74 év közötti nők 28 százaléka ellen követtek el 15 éves koruk óta fizikai és/vagy szexuális erőszakot. Ezen túlmenően a megkérdezett magyar nők 27 százaléka számolt be arról, hogy 15 éves kora előtt felnőtt elkövetőtől fizikai, lelki vagy szexuális erőszakot szenvedett el. A 16 Akciónap kiemelt célja, hogy felhívja a nyilvánosság figyelmét a helyzet súlyosságára, az áldozatokkal való szolidaritásra buzdítson, valamint emlékeztesse a döntéshozókat a felelősségükre.

November 25-én, a nők elleni erőszak felszámolásának világnapján a piros sziluettjeiről ismert Néma Tanúk felvonulás nyitja meg a 16 Akciónapot. Az ELTE Állam- és Jogtudományi Karától induló és a Kossuth térre, a Parlament elé érkező felvonulást megelőző nyitó esemény 14 órakor kezdődik az egyetem Aula Magna termében. A rendezvényen minden évben több százan vesznek részt, hogy közösen emlékezzenek az elmúlt 12 hónap alatt párkapcsolati/családon belüli erőszak során megölt nőkre. Az ezt követő 16 napban számos program várja az érdeklődőket a filmvetítéseken át egészen a kerekasztal beszélgetésekig. 

Az 1991 óta megrendezésre kerülő 16 Akciónap idei központi üzenete, hogy magánemberként álljunk ki az áldozatok mellett, higgyünk nekik, valamint kerüljük és ítéljük el az áldozathibáztató magatartást. Az intézmények részéről pedig a szakemberek képzését és az ellátórendszer mielőbbi reformját sürgetik a szervezők. A jelenség átfogó és szakszerű állami fellépést kíván: az elkövetők nem maradhatnak tovább büntetlenül, az áldozatok biztonságát szavatolni kell. A valódi változás eléréséhez elengedhetetlen az áldozatok valóságát és a nemzetközi bevált jó gyakorlatot egyaránt ismerő nőjogi szervezetek munkájának elismerése és támogatása, illetve szakmai tapasztalataik hasznosítása.

Fotók: NANE/ Kati Fanni