17 éves az Otthon Segítünk Alapítvány

Az Otthon Segítünk Alapítvány éves országos találkozójára a Benczúr Hotelben került sor a hétvégén. Az országos találkozón köszöntőt mondott Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) elnöke, előadást tartott Tari Annamária pszichoanalitikus, és Léder László pszichológus.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
fűrész tünde
2018. május 30. Antal-Ferencz Ildikó

Fűrész Tünde méltatta az Alapítvány és az ott dolgozó önkéntesek munkáját. A család egy kincs és azok, akik ennek megőrzésében segítenek, kincseket őriznek – mondta.

Tari Annamária az X, Y és Z generáció jellemzőiről, eltérő digitális szokásairól és a túlfogyasztás veszélyeiről beszélt, kiemelve az online és az offline élmények megélése közötti óriási különbséget. „Az a legnagyobb gond az online világgal, hogy az élet még mindig offline; és jó vagy rossz hír, de a születéskor még mindannyian hagyományos módon vagyunk bekötve” – összegezett. Most is hallhattuk tőle azt a döbbenetes üzenetet, hogy a kütyük világa az állandó impulzusok által olyan addiktív a fiatalok számára, mint a heroin. De nem lehet megoldás a teljes tiltás vagy a közömbösség, hanem az cselekvő részvétel és támogatás („egyáltalán ne legyenek büszkék arra, hogy nincsenek fent a Facebookon”), valamint az igazi, offline élmények nyújtása (sportolás, utazás, olvasás, valós családi és közösségi élmények). Az önkéntes segítő felelőssége abban rejlik, hogy közelről látják a családot így van lehetőségük észrevenni a túlfogyasztás, a függőség káros árulkodó tüneteit és figyelmeztetni erre az érintetteket. A gyerekekre figyelni kell, ott és akkor amikor ők szeretnék – mondta, Zacher Gábor szavait idézve: „A gyerek olyan mint a hasmenés: ha jön, akkor menni kell.” Ahol a szülők azt mondják, hogy nem értik mi van a gyerekükkel, mert ők egy „rendes” családban nőttek fel; na, ott biztosan van valami gond– figyelmeztetett. Nagy a különbség a digitális könyvek és a valóságos könyvek olvasása között, és „a jövőt meghatározó elit a valós könyvet olvasókból lesz” – hívta fel a figyelmet. Olvassunk tehát és adjuk könyveket a fiatalok kezébe – tanácsolta búcsúképpen.

Léder László az apahiányra, mint a család napjaink egyik leglátványosabb diszfunkcionalitására és annak súlyos következményeire hívta fel a figyelmet. Egy családban a gyerekeknek ugyanúgy szüksége van egy gyermeknevelésben és ház körüli teendőkben aktív, a család életében jelenlévő apára, mint az anyára, és ez nagyon sok magyar családból hiányzik. A szülőszobából és a kisbaba életéből kiszorított vagy kiszorult, a munkától túlterhelt apákat sürgősen vissza kell hozni a család életébe. Az önkéntes segítők lehetősége és egyben felelőssége, hogy ha a segített családban az apahiány tüneteit észreveszik, akkor felhívják annak káros következményeire a családtagok figyelmét.

Otthon Segítünk Alapítvány

Az Otthon Segítünk Alapítvány olyan országos segítő szolgálat, amelyben szakemberek által felkészített önkéntesek ingyen, heti rendszerességgel, átlagosan 3-6 hónapig segítenek a családok otthonában. Céljuk segíteni a mindennapi tevékenységekben, a harmonikus családi élet kialakításában, a szülői készségek megerősítésében. Segítségnyújtásuk preventív és hiánypótló, célunk, hogy a segítséget kérő családoknál megelőzzük a krízishelyzet kialakulását. Leggyakoribb problémák: első gyermek, egyszülős család, ikrek születése, több otthon lévő kisgyermek, magányosság, fáradtság, elszigeteltség érzése, tapasztalat, illetve társaság hiánya, vidéken-külföldön dolgozó házastárs. Kiemelt figyelmet fordítanak a sérült gyermeket nevelő szülők segítésére, számukra már 8 helyi szolgálatuknál szervezünk rendszeresen szülőcsoportokat az otthoni segítségnyújtás mellett.

2001-2017 között 1184 önkéntesük 2579 családot segített hónapokon keresztül, ahol 5514 kiskorú gyermek nevelkedik. Az önkéntes óráik száma: 348.966. Elkötelezett önkénteseik között vannak nagymamák, nagyapák, kisgyermekes anyukák, munkát keresők és aktív dolgozók. Vidéken és Budapesten 21 helyi szolgálat működik. Több mint 200 önkéntesüket 26 helyi önkéntes koordinátor irányítja. 2017-ben havonta átlag 103 önkéntesük összesen 29 048 órában segített 488 gyermeket nevelő 221 családnak.

Az Angliából indult Home-Start program magyar megvalósítójaként az Otthon Segítünk Alapítvány jó gyakorlata bekerült a „Befektetés a gyermekek jövőjébe” – európai platform (European Platform for Investing in Children, EPIC) igazoltan eredményes módszerei közé (Evidence-based practices) http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=1251&langId=en&mode=1#chapter_H

További információ, regisztráció: www.otthonsegitunk.hu.