2018 a Családok Éve lesz

Az ehhez kapcsolódó kedvezményeket, támogatásokat ismertette az emberi erőforrások minisztere és a családügyi államtitkár 13+1 pontban. Jelentős segítségre számíthatnak többek között az egyetemistaként gyermeket vállalók, az építkezők és a nagycsaládosok.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
balog zoltán
2017. december 20. MTI, Család.hu

Budapest, 2017. december 19. Balog Zoltán, az emberi erõforrások minisztere és Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelõs államtitkár sajtótájékoztatót tart a jövõre induló családok éve programról az Emberi Erõforrások Minisztériumában 2017. december 19-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere megerősítette: több támogatást, figyelmet, akciót hoz 2018, hiszen a jövő esztendő a Családok Éve lesz. Az élet minden területén a családbarát gondolkodást támogatja a kormány – tette hozzá, megjegyezve: a kormány legsikeresebb területe a családpolitika.

Kézzelfogható anyagi és erkölcsi támogatást kaptak már és kapnak a jövőben is a családok. Példaként említette, hogy minden eddiginél jelentősebb segítségre számíthatnak a gyermekvállalás előtt állók, a házasságot választók, a nagycsaládot vállalók, a munkába visszatérő anyukák, kibővült a gyermekek napközbeni ellátása, erősödött az időskor méltóságának megőrzése.

Elmondta, hogy a 2010-es családtámogatáshoz képest hétszeresére nőtt az erre fordított forrás, 2 ezer milliárd forint jut éves szinten a magyar családoknak, ez a fejlett országok átlagos juttatásainak kétszerese. A fejlett országok átlagosan a GDP 2,55 század százalékát, Magyarország 4,9 százalékát fordítja családtámogatásra. Kijelentette: a kormány nem tervez visszalépést.

Balog Zoltán és Novák Katalin család- és ifjúságügyekért is felelős államtitkár 13+1 pontban foglalta össze a legfontosabb változásokat.

1. Tovább emelkedik a kétgyermekes családoknak járó családi adókedvezmény mértéke, így 2018-ban már 35 000 forintot, 2019-től pedig 40 000 forintot spórolhatnak meg adójukból havonta a két gyermeket nevelő családok.

2. Bővül a Köldökzsinór program: A 64 125 forintos anyasági támogatásnak és a fiatalok életkezdési támogatásának, a 43 500 forintos Babakötvénynek a hatálya kiterjed azokra a nem Magyarország területén élő és született magyar gyermekre is, akit a hazai anyakönyvi szabályok szerint anyakönyveztek, valamint a szomszédos államokban született, magyarigazolvánnyal rendelkező gyermekekre is. Amennyiben a szülők a gyermek 18 éves koráig minden évben az állami támogatás maximális kihasználásához szükséges 60 ezer forintnak megfelelő összeget fizetik be, akkor a gyermek nagykorúvá válásakor mintegy 2,3 millió forintot kaphat kézhez.

3. Csökkennek a lakáshitel tartozások a harmadik vagy további gyermekek esetén. A jelzáloghitellel rendelkezők terheit is mérsékli a kormány, ennek érdekében jövő évtől egy-egy millió forintot elenged a családok tartozásából a harmadik és minden további gyermek vállalásakor.

4. A diplomás GYED folyósításának időtartama 1 évvel meghosszabbodik, vagyis a gyermek egyéves kora helyett kétéves koráig jár majd. Továbbá, a diplomás GYED összege emelkedik: felsőfokú alapképzés esetén bruttó 89 250 forintról 8,2 százalékkal 96 600 forintra, mesterképzés esetén bruttó 112 700 forintról 12,1 százalékkal 126 350 forintra.

5. Diákhitel törlesztés felfüggesztésére és a tartozás csökkentésére van lehetőség gyermekvállalás esetén. Január elseje után annál, aki gyermekével várandós, a harmadik hónaptól három évig felfüggesztik a diákhitel törlesztését. A második gyermek megszületése után a tartozás felét elengedik, míg a harmadik gyermek születésénél a teljes hitel megfizetése alól mentesül az édesanya. Jelenleg csaknem 116 ezer olyan fiatal nő van, aki diákhitellel rendelkezik.

6. Bővül a felsőfokú képzések fejlesztése, a diákhitel konstrukció. A kormány jövőre 37 milliárd forint többletforrást biztosít az egyetemeknek és a főiskoláknak. Döntött arról is, hogy a képzési díj kiegyenlítésére fordítható Diákhitel2 idén októbertől kamatmentes, továbbá 2018-tól az idegen nyelvű képzések térítési díjának megfizetésére is fel lehet használni. A Diákhitel1 havi maximális felvehető összege pedig 40 százalékkal, 50 000 forintról 70 000 forintra nő, és mindkét Diákhitel típus törlesztés bekerül az adó- és járulékmentes cafeteria juttatások körébe. Az igénylés korhatára 40-ről 45 évre emelkedik.

7. Az első sikeres nyelvvizsga díjának összege visszaigényelhető lesz. Január 1-től a 35. életévüket még be nem töltött fiataloknak az év elejétől számítva teljesített első sikeres középfokú (B2), vagy felsőfokú (C1, C2) általános, vagy szaknyelvi nyelvvizsgáját az állam állja, az adott évre érvényes kötelező legkisebb munkabér 25 százalékának megfelelő mértékig, ami 2018-ban 34 500 forint lesz.

8. Támogatott KRESZ vizsgával szerezhetnek jogosítványt a fiatalok. Legfeljebb 25.000 forint értékhatárig a „B” kategóriás jogosítvány megszerzéséhez szükséges közlekedési alapismeretek vizsga díját részben vagy egészben utólag megtérítik.

9. Bővül a lombikprogram. A meddő pároknak segítséget nyújtó, társadalombiztosítás által finanszírozott lombikprogram-eljárások számát úgy bővítik, hogy ha az első öt lombikeljárás valamelyike sikerrel jár, akkor a következő gyermek, gyermekek esetében is négy-négy további alkalommal támogatja a beavatkozást az állam. Emellett az államilag támogatott lombikeljárásokhoz kapcsolódó gyógyszerek tb-támogatása a jelenlegi 70 százalékról 90 százalékra nő, a magánellátóknál igénybe vett beavatkozásnál pedig az orvosok egységesen, 55 százalékos tb-támogatással írhatnak fel gyógyszert. Továbbá 8 milliárd forinttal támogatják az infrastruktúra fejlesztését az állami szolgáltatóknál.

10. Csökken a vagyonszerzési illeték összege. Az új építésű ingatlanok illetékkedvezményének számítási alapja az ingatlan árának CSOK-kal csökkentett összege lesz. Így a CSOK-ot felvevő családoknak 30 millió forintnál drágább ingatlanokra is érvényesíthető az illetékkedvezmény. Továbbá, a CSOK igénylése egyszerűbbé válik, az eljárási illetéket és a tulajdoni lap másolatának díját eltörlik. A CSOK igénylésével kapcsolatos hatósági eljárások után nem kell majd eljárási illetéket fizetni 2018-tól, továbbá az eddig kötelezően bemutatni rendelt tulajdoni lap másolatot a hitelintézet is díjmentesen lekérheti az ügyfél részére, akinek így nem kell megfizetnie az ehhez kapcsolódó ügyintézési díjat.

11. Csökkennek a nagycsaládosok kamattámogatott kölcsönéhez kapcsolódó közjegyzői díjak is. A Nagycsaládosok új építésű ingatlanhoz igényelt kamattámogatott hitele esetén a közjegyzői díjak harmadára csökkennek. A nagycsaládosok legfeljebb 10 millió Ft értékben kedvezményes, 3 százalékos kamatozású lakáscélú hitelt igényelhetnek otthonteremtési céljaik megvalósításához, a hitel-, és a hozzá kapcsolódó jelzálogszerződés közjegyzői okiratba foglalása azonban jelentős, százezres nagyságrendű díj megfizetésével jár. Ezért 2018. január 1-től ezeknek a családoknak kedvezményes közjegyzői díjszabást vezetnek be, így egyharmadára csökken az általuk fizetendő összeg.

12. Az iskolák közvetlen információt kaphatnak a családtámogatási adatbázisból, így a nagycsaládos szülőknek például nem kell igazolni, hogy jogosultak ingyenes (kedvezményes) étkeztetésre, tankönyvtámogatásra.

13. A D2-es autópálya matrica díja a felére csökken három gyermek után. Ez korábban csak a nagyobb családokat érintette.

13+1. Ötvenezer forintos öregkori támogatást kapnak a gyermeküket otthon ápolók. Havonta ötvenezer forintos támogatás jár a nyugdíj mellé 2018-tól azoknak, akik legalább 20 évig otthon ápolták gyermeküket. Ha a szülő a gyermekét 20 évig otthon gondozta, de ezalatt nem csupán ápolási díjban, hanem a tartósan beteg vagy fogyatékos gyermek után folyósított családtámogatási ellátásban (gyermekgondozási segélyben) részesült, a gyes idejét – legfeljebb 10 éves időtartamban – hozzá lehet számítani a 20 éves gondozási időszakhoz. A támogatás a jogosultság kezdetétől, de legkorábban a kérelem benyújtását megelőző hatodik hónap első napjától állapítható meg és adómentes bevételnek számít, és nem minősül nyugellátásnak.

(Fotó: Máthé Zoltán/MTI)