215 millió gyermeket használnak ki

Június 12. a gyermekmunka elleni világnap. Világszerte 215 millió gyermekmunkást használnak ki, ebből 115 millió kiskorú olyan munkát végez, amely veszélyezteti testi és lelki fejlődését. A problémát az ENSZ 2016-ig ambiciózus programmal szeretné orvosolni. Magyarországon nem tipikus ez a fajta jogsértés.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. június 10. szabo.daniel

Június 12. a gyermekmunka elleni világnap. Világszerte 215 millió gyermekmunkást használnak ki, ebből 115 millió kiskorú olyan munkát végez, amely veszélyezteti testi és lelki fejlődését. A problémát az ENSZ 2016-ig ambiciózus programmal szeretné orvosolni. Magyarországon nem tipikus ez a fajta jogsértés.


2002. június 12-én tartották meg először a gyermekmunka elleni világnapot, az ENSZ szakosodott szerveként működő Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) kezdeményezésére. A szervezet gyermekmunkának tekinti a 12 éves kor alatti munkavégzést és 18 éves kor alatt a heti 14 óránál több munkavállalást. A gyermekmunka legfőbb oka a szegénység, ám a probléma világméretű, nem csak a fejlődő országok sajátja. Az ILO legutóbbi statisztikái szerint világszerte 215 millió gyermekmunkás dolgozik, jó részük nem önszántából.

Az idei gyermekmunka elleni világnapon a szervezet szeretné reflektorfénybe helyezni a gyermekmunka legrosszabb formáit, amelynek körülbelül 115 millió kiskorú van kitéve globálisan. Ezek olyan munkaköröket jelentenek, amelyek súlyosan veszélyeztetik a gyermekek testi és lelki egészségét, biztonságát. 2010-ben a témával foglalkozó Hágai Világkonferencián elfogadott „útiterv” szerint a nemzetközi közösség 2016-ig fel kívánja számolni a gyermekmunkának ezeket a legrosszabb gyakorlatait.

A 2011-es világnapon az ILO figyelmeztet, hogy a területen – köszönhetően a világválság hatásainak is –, lelassultak a kedvező tendenciák, így a 2016-os vállalás is veszélybe kerülhet. A szervezet jelentésében kimutatja, hogy a gyermekmunkások száma 222-ről 215 millióra, 3%-al csökkent 2004-2008 között, köszönhetően annak, hogy az 5-14 évesek körében 10% javulás figyelhető meg. Ugyanakkor a 15-17 éveseknél 20%-al, 52-ről 62 millióra nőtt ez az arány.

Magyarországon nem tipikus
Magyarországon a gyermekfoglalkoztatást már a 19. század óta törvényben szabályozták és napjainkra szerencsére szinte el is tűnt ez a fajta visszaélés.

Az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőségnél (OMMF) a családháló megkeresésére elmondták, hogy hazánkban a jogszabályoknak megfelelően, a munkaügyi illetve munkavédelmi ellenőrzések alkalmával azon fiatalok/gyermekek foglalkoztatását tekintik tiltottnak, akik még nem töltötték be a 15. életévüket, vagy már betöltötték a 15. életévüket, de a munkáltatójuk nem rendelkezik a szüleik/gondviselőik írásos beleegyezésével. A szülők beleegyezése nélkül, 16 éves kora előtt, hazánkban nem foglalkoztatható fiatal munkavállaló.

Az OMMF 2006 óta regisztrálja a feltárt gyermekmunkával kapcsolatos visszaéléseket és tapasztalataik szerint ez nem tipikus jogsértési forma hazánkban. Évente pár tucat ilyen esetet jelentenek a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet részére, 2010-ben 37 gyermekmunkást találtak az OMMF felügyelői.