USA: védelmet kapnak az abortuszellenes szervezetek

Trump terevezete szerint jogi védelmet biztosítanak majd azoknak a szervezeteknek és egyéneknek, akik ellenzik az azonos neműek házasságát vagy az abortusz egészségbiztosítás általi finanszírozását, s ezért beperlik vagy szankciók érik őket.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. február 03. családháló.hu - MTI

A Fehér Ház állítólag már dolgozik a vallásszabadság védelmét kiterjesztő elnöki rendeleten, amelyre Donald Trump a csütörtöki országos imareggelin utalt.

A rendelet tervezete a The Nation című baloldali hetilap birtokába jutott, s a terv fénymásolatát internetes oldalán közzé is tette.

Donald Trump a csütörtöki országos imareggelin mondott beszédében azt ígérte, hogy visszavonja az egyházi közösségeket érintő korlátozásokat, s leszögezte azt is, hogy visszavonja a még Lyndon B. Johnson elnök által életbe léptetett, úgynevezett Johnson-kiegészítést, amely tiltja az adómentességet élvező különböző felekezetek papjainak, hogy politikusokat vagy politikai tisztségre pályázókat a szószékről nyíltan támogassanak.

“Megszabadulok tőle és teljesen megsemmisítem” – fogalmazott Trump elnök a rendelkezésről, részleteket azonban nem közölt arról, hogy ennek érdekében milyen lépéseket tesz majd.

A The Nation által csütörtökön nyilvánosságra hozott tervezetből kiderül, hogy az elnök széles körben tervezi kiterjeszteni a vallásszabadságot védelmező intézkedések körét, így például jogi védelmet biztosít majd azoknak a szervezeteknek és egyéneknek, akik ellenzik az azonos neműek házasságát vagy az abortusz egészségbiztosítás általi finanszírozását, s ezért beperlik vagy szankciók érik őket.

A tervben a többi között szerepel, hogy az elnöki rendelet felszólítja majd az egészségügyi és emberi erőforrások minisztériumát, továbbá a munkaügyi, valamint a pénzügyi tárcát arra, hogy azonnali hatállyal mentesítsenek minden vallási szervezetet vagy vallásos embert a még érvényben lévő, Obamacare néven ismert egészségbiztosítási törvény egyes rendelkezéseinek hatálya alól.

Az Obamacare ugyanis kötelezi a vallási szervezeteket is, hogy – hitbéli és lelkiismereti meggyőződésük ellenére – finanszírozzák munkatársaik egészségbiztosításában az abortuszt is. A tervezet szerint az elnöki rendelet leszögezi majd, hogy változatlanul biztosítani kell az adómentességét azoknak a vallási szervezeteknek, amelyek nyilvánosan szót emelnek az azonos neműek házassága ellen. Ez jelenleg diszkriminatív magatartásnak minősül és az adómentesség megvonását vonja maga után.

A Nationben ismertetett tervezet munkacsoport létrehozását irányozza elő az igazságügyi minisztériumon belül, s a munkacsoport feladata a vallásszabadság esetleges megsértéseinek vizsgálata lesz.

A vallásszabadság ügye 2015-ben került az érdeklődés előterébe, amikor a szövetségi legfelső bíróság azt a határozatot hozta, hogy valamennyi szövetségi államban engedélyezni kell az azonos neműek házasságát. Ezt sok vallási szervezet kifogásolta, sőt, a döntést egyes helyeken megpróbálták bojkottálni is.

Donald Trump elnök alig két napja tett ígéretet arra, hogy megvédi a szexuális kisebbségeket a diszkriminációtól. A Fehér Ház által kedden kiadott közlemény azt hangoztatta: a republikánus elnök “eltökélt abban, hogy megvédje valamennyi amerikai, köztük a homoszexuális, leszbikus, biszexuális és transznemű közösség jogait”.

A közlemény nyilvánosságra hozatala előtt az amerikai médiumok, köztük a The Washington Post is azt vetítették előre, hogy Trump kormányzata szűkíti majd a szexuális kisebbségek jogait és a diszkrimináció elleni védelmüket szolgáló intézkedések körét.

És ehhez hozzávesszük még ezt a hírt is:

Donald Trump amerikai elnök Neil Gorsuch coloradói konzervatív bírót jelölte az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelső bíróság tagjának a tavaly elhunyt Antonin Scalia helyére.
Rendíthetetlenül konzervatív és hatékony bíróként tartják számon, aki például ellenzi a “kegyes halált” – a végstádiumban lévő betegek jogát arra, hogy orvosi segítséggel vessenek véget az életüknek -, továbbá annak a híve, hogy vitás kérdésekben ne szövetségi bürokraták és szabályzók döntsenek, hanem a bíróság. A vallásos szervezetek mellett foglalt állást az azzal kapcsolatos vitában, hogy az Obama-adminisztráció arra kényszerítette e szervezeteket: mint munkaadók – elveikkel, meggyőződésükkel ellentétben – az abortuszt is finanszírozzák alkalmazottaiknak.

A demokrata párti politikusok már előre jelezték, hogy – a jelölt személyétől függetlenül- nem hajlandóak megszavazni Trump elnök jelöltjét. Ám a republikánusoknak a törvényhozás mindkét házában többségük van, így biztosra vehető, hogy Neil Gorsuch lesz a legfelső bíróság új tagja.

(Fotó: The White House Facebook oldala)