Kárpát-medencei családszervezetek napja az Országházban

Szombaton tartották az Országházban a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége családi napját és konferenciáját annak érdekében, hogy minél többen megismerhessék a határon túli családszervezetek problémáit, és segítsék a megoldások közös keresését.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. február 21. MTI

Budapest, 2017. február 18. Lezsák Sándor, az Országgyûlés alelnöke beszél a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége családi napja és konferenciája megnyitóján az Országházban 2017. február 18-án. Mögötte Pataki János, a a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége elnöke, Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelõs államtitkár, Biró Zsolt, a Magyar Polgári Párt elnöke, Szabó Ödön, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség parlamenti képviselõje, Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelõs helyettes államtitkára, Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség - Demokratikus Cselekvés Pártja szerbiai parlamenti frakcióvezetõje és Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke, parlamenti képviselõje. MTI Fotó: Illyés Tibor

Nincs tehetségtelen ember, csak tehetségtelen politika van, amelyik nem képes olyan helyzeteket teremteni, hogy kibontakozhasson a tehetség – mondta Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke szombaton Budapesten.

Lezsák Sándor az Országházban megtartott, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége által szervezett családi napon kiemelte: minden gyermekben ott szunnyad valamilyen képesség, a család, a pedagógusok és a politika felelőssége, hogy előhívja.

Budapest, 2017. február 18. Balra Lezsák Sándor, az Országgyûlés alelnöke beszél a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége konferenciája és nyílt napja megnyitóján az Országházban 2017. február 18-án. MTI Fotó: Illyés Tibor

Az előhívott képesség sikerélményt ad, és ez “javítja a Kárpát-medence magyarságának állapotát”. Az elmúlt 25-30 évben erősen romlott a magyarság idegrendszere, de a nemzetpolitikai törekvés és az ehhez biztosított “kormányzati hátszél” gyógyír ennek az idegrendszernek.

Az Országgyűlés alelnöke hangsúlyozta: a kormány nemzetpolitikájának alapelve, hogy “amit nem jól csinálunk, azt ki kell javítani, amit jól csinálunk, azt lehet még jobban csinálni”.

Budapest, 2017. február 18. A budapesti Tébláb tánccsoport a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége konferenciája és nyílt napja megnyitóján az Országházban 2017. február 18-án. MTI Fotó: Illyés Tibor

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár előadásában kiemelte: 1981-től minden évben többen halnak meg, mint ahányan születnek. Mindenki tehet azért, hogy ez a folyamat megálljon, sőt megforduljon. Nem könnyű, de nem is lehetetlen feladat – vélekedett.

Kifejtette: jelenleg Magyarországon “a házasság intézménye a reneszánszát éli”, egyre többen döntenek úgy, hogy összekötik az életüket. A fiatalok jelentős többsége házasságban képzeli el az életét, vagyis a házasság “nem ment ki a divatból” – jelentette ki.

Budapest, 2017. február 18. Gyerekek a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége nyílt napján az Országházban 2017. február 18-án. MTI Fotó: Illyés Tibor

Az államtitkár azt mondta: a kormány nem támogatja az individualista megközelítést, azt, hogy mindig az egyént kell középpontba helyezni, ehelyett a közösségekre kell fókuszálni, így a családra, a helyi közösségekre, a nemzetre. Olyan intézkedésekre van szükség, amelyek a közösségi haszon maximalizálásához járulnak hozzá – magyarázta. Hozzátette: az a fontos, hogy az emberek merjék elhinni, hogy számíthatnak a kormány támogatására a családalapításban, a családok boldogulásában.

Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár beszédében arra hívta fel a figyelmet: a családok a magyar nemzet alapját és tartópilléreit jelentik, az identitás megőrzésében és az anyanyelv megtartásában a legnagyobb szerepet vállalják.

Budapest, 2017. február 18. Lezsák Sándor, az Országgyûlés alelnöke beszél a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége konferenciáján az Országházban 2017. február 18-án. MTI Fotó: Illyés Tibor

Az elmúlt csaknem hét évben gyökeres fordulatot hajtottak végre a nemzetpolitikában – emelte ki Szilágyi Péter. Hangsúlyozta, hogy egyre nagyobb figyelmet fordítanak a határon túli magyarságra, ez abban is megmutatkozik, hogy minden évben növelik a támogatásukra fordítható összeget.

Pataki János, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének elnöke köszöntőjében kiemelte: a családi nap és a Családban élni és magyarnak maradni a szülőföldön konferenciát azért rendezték meg, hogy megismerhessék a határon túli családszervezetek problémáit, és segítsék a megoldások közös keresését.

Fotó: Illyés Tibor / MTI