45 munkahely nyerte el a „családbarát” címet

A mai napon átadták az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) által hetedik alkalommal meghirdetett Családbarát munkahely pályázat díjait Budapesten. A tárca család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára az eseményen kiemelte, egyre több munkaadó ismeri fel, hogy a munkavállalókért folyó versenyben nagy előnyt jelent a családbarát működés.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
novák katalin
2017. október 04. Családháló

Novák Katalin a Petőfi Irodalmi Múzeumban tartott rendezvényen azt hangoztatta, hogy a munka és a család nem egymásnak ellentmondó, hanem egymást kiegészítő fogalmak, hiszen stabil munkahely mellett könnyebb kiteljesedni a családban, és a biztos családi háttér nélkülözhetetlen a jó munkahelyi teljesítményhez.


„Azt szeretnénk, hogy a munkavállalás ne lehessen akadálya a gyermekvállalásnak, és a gyermekvállalás ne lehessen akadálya a munkavállalásnak. Hogy ez a két dolog kéz a kézben tudjon működni, hogy lehessen egy édesanyának a karrierje is szépen felfelé ívelő, dinamikusan előrehaladó azzal együtt, hogy van egy időszak az életében, ami kiesik” – fejtette ki az államtitkár.

Az államtitkár szólt arról is, hogy mostanra már a kormányzás minden területén a családbarát gondolkodás lett jellemző, valamint az adórendszer és a munkaerőpiaci intézkedések is a családok érdekeit tartja szem előtt.

„A gyermeknevelés olyan készségekkel gyarapítja az embert, amelyekre egyébként nem tudott volna szert tenni, a logisztika területén mindenképpen” – hangsúlyozta Novák Katalin.

Novák Katalin közölte, 2018 a családok éve lesz, és bíznak abban, hogy még inkább érezhető lesz az élet minden területén a családokat középpontba helyező gondolkodás. Az államtitkár elmondta azt is, hogy jövőre szeretnének kidolgozni egy egységes minősítési rendszert a családbarát munkahelyeknek, ezzel meghatároznák azt a minimumszintet, amelynek meg kell felelniük a pályázóknak.


Az elismerést idén 45 szervezet, intézmény, illetve cég képviselője vehette át. A nyertesek között van az Országos Mentőszolgálat, a Magyar Nemzeti Bank, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt., több önkormányzat – Békéscsaba, Nyíregyháza, Pápa, Vác -, kórházak, kormányhivatalok, művelődési központok, bíróságok, rendőrkapitányságok, egyetemek, gyermekjóléti központok, továbbá számos kis-, közép- és nagyvállalat.

 


A pályázat nyertesei jogosulttá váltak a Családbarát munkahely cím használatára, valamint legfeljebb hárommillió forintos támogatást is elnyertek. Kiemelten támogatták az olyan gyakorlatokat, amelyek a gyermeket váró vagy kisgyermeket nevelő nők mellett az apákra vagy az idős, beteg hozzátartozókat ápoló munkavállalókra is gondoltak. A pályázatokból kiderült: sokféle útja van a családbarát munkahelyi attitűdnek: a dolgozók gyerekeinek szünidei gyermekfelügyelete, munkahelyi bölcsődék biztosítása, szabadidőpark kialakítása, nagyszülői programok, egészségügyi szűrőprogramok bevezetése, kismamákkal való kapcsolattartás, stb.