5 tavaszi kirándulóhely, a család apraja-nagyjának

A mai borongós idő talán egy kicsit elkeserít minket, de tény, hogy itt a tavasz, nem bírunk a gyerekekkel, és magunkkal sem, így irány a természet! Összeszedtünk öt érdekes, és a családdal is könnyen bejárható látványosságot. Senki ne maradjon otthon hétvégén!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
család
2017. március 10. Csomocska
  1. Gemenci Erdei Vasút

A Gemenci Erdei Vasút hazánk egyetlen ártéri erdészeti kisvasútja. Nyomvonala a Duna és a Sió medrét követve a Gemenci erdőben halad. A 30 kilométeres pályán hétköznap Malomtelelőig, hétvégén és ünnepnapokon Keselyűsig illetve Gemenc-Duna part állomásig utazhatnak a kirándulók.

Megközelítés: Keselyűs és Pörböly közelíthető meg gépjárművel, autóbusszal.

Keselyűsre gépjárművel Szekszárd központjából keleti irányban a Keselyűsi úton végighaladva lehet eljutni. Az M6 autópályáról a 147-es csomópontnál (Szekszárd-kelet) Gemenc irányban kell letérni. A megálló 10 km-re található Szekszárdtól. Keselyűsbe Szekszárdról menetrend szerinti autóbusszal is el lehet jutni.

Pörböly az 55-ös úton Bajától 8 km-re, Bátaszéktől 11 km-re található. Az M6-os autópályáról a 164-es csomópontnál Baja irányába kell letérni.  A pörbölyi MÁV állomás közvetlenül az Ökoturisztikai Központ ill. a kisvasút végállomása mellett található.

 

2. Jági tanösvény – Pilisszentiván

Az útvonal teljes kört alkot, a kezdő és egyben a végállomás a pilisszentiváni sportpálya és a Villa Negra vendéglő parkolója. A tanösvény teljes hossza 3,5 km, úgyhogy óvodásokkal is 1-2 óra alatt megjárható. A többi Budapest környéki tanösvény: Nagy-Szénás tanösvény, amely Nagykovácsiból indul, a Fóti-Somlyó tanösvény a Gödöllői dombvidék peremén, valamint a Sas-hegy tanösvény is elkészült.

3. Dobogókő

 

Kedvelt célpontja a családnak bármilyen évszakban. A legrövidebb kék kör a sípályához visz, illetve másik irányba a kilátóhoz. Az egyik 3 km, a másik 3.5 km, de vannak 6 km-es és hosszabb túrák is, ki hogy bírja. Érdemes túra után betérni a Zsindelyesbe is. Az aktuális időjárást és hőmérsékletet itt megtaláljátok.
Megközelítés: Kocsival Budapestről max. 1 óra, kb. 45 km, a 11-es útról Pomáz fele kell lefordulni.

 

4. Tihanyi barátlakások

 

Tihany és a Tihanyi-félsziget a Balaton igazi ékszerdoboza, megannyi látnivalója között találjuk a tihanyi barátlakások épületegyüttesét. A levendulamezők, az apátság, a gejzírkúpok és két Árpád-kori templomromja, az apáti templomrom és az újlaki templomrom mellett méltó helyet foglalnak el ezek a régi időkben készített remetelakok.

 

 5. Hubertlaki- tó

A Hamuházi-séd és a Szalai-séd összefolyásánál, a Somberek-séd völgyében, apró tisztásként rejtőzködik az erdő mélyén a Hamuházi-rét. Itt, Hubertlakon állt egykoron az erdőbirtokos Eszterházy-gróf emeletes vadászkastélya, a hubertlaki vadászkastély. A festői kastély azonban az 1900-as évek második felében, egy tűzesetben a lángok martalékává vált. Helyén ma vadászház áll.

Nem messze tőle, kis völgyben mesterségesen felduzzasztott tavacska, a Hubertlaki-tó bújik meg. Csillogó víztükrét meg-megszakítják a tóból kiálló elárasztott fák csonkjai. A hely csendjével és varázsával méltán adózik a több, mint ezer éve a vadászok védőszentjeként tisztelt Szent Hubertus emléke előtt.