5 tipp, hogyan lesz mindennek helye az apró lakásban

Hivatásos lakberendezők és egyszerű lakástulajdonosok is csodás dolgokat tudnak kihozni egészen pici lakásokból, de a magazinok képeiről sokszor hiányoznak a használati tárgyak, amitől a nézőben sokszor merül fel a kérdés, hogy valójában laknak-e ezekben emberek. Amennyiben igen, akkor ha éppen nincs fotózás, nyakig elmerülnek a sok holmiban? Persze az is lehet, hogy nagyon okosan használták fel a rendelkezésükre álló teret. Átolvasva pár lakberendezési blogot és oldalt, alább összegyűjtöttünk

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
lakás
2017. április 07. Dívány

1. Megelőzés

Ha éppen költözés vagy lakásfelújítás előtt állunk, akkor a legegyszerűbb, ha jobban odafigyelünk selejtezéskor, és mindent kidobunk/eladományozunk/továbbadunk, amire nincs szükségünk. Így máris kevesebb tárgynak kell majd helyet találni az új otthonunkban, vagy a felújítás után! A szanálás persze akkor is hasznos dolog, ha nem megyünk sehova, csak éppen elegünk van abból, hogy lépni se tudunk az olyan cuccoktól, amikre egyszermajdbiztosanszükséglesz. Garantáljuk, hogy rengeteg olyan dolog kerül majd elő, amiről nem is gondoltad volna, hogy van otthon! Aki pedig híján van a négyzetmétereknek, annak érdemes a költözés után is rendszeresen kiszórnia a felesleges cuccokat. Jó alkalom erre az éves lomtalanítás is, de ha nem bírod ki addig, és hajlandó vagy pénzt áldozni arra, hogy eltűnjenek ezek a tárgyak, akkor keress egy tárolót vagy bérelhető raktárat a közelben.

2. Többfunkciós bútorok

Nem kell feltétlenül nagyon komoly, extra dizájnos dolgokra gondolni, akár egy ágyneműtartós ágy, egy tárolós ottomán is megteszi. És mi lenne, ha egy nagy faládát jelölnél ki dohányzóasztalnak? De igazából minden jöhet, aminek van rejtett tárolórésze, és így jelentősen megnövelhető azoknak a helyeknek a száma, ahova el lehet dugni a különböző tárgyakat. De akár beruházhatsz egy polcos íróasztalra is, és nyomon követheted azt is, hogy milyen új ötletekkel állnak elő a hazai és külföldi dizájnerek. Persze helyet lehet spóroloni az olyan berendezési tárgyakkal is, amiket egymásba lehet csúsztatni, vagy össze lehet hajtogatni.

3. Térelválasztás másként

Funkciónak megfelelően érdemes leválasztani a különböző tereket, és szerencsére ezt nem csak falakkal tehetjük meg. Ha van egy nagyobb szobád, ami mondjuk nappaliként és hálóként is funkcionál, akkor elkülönítheted a két részt egy padlótól plafonig érő könyvespolccal, amit olyan jól meg lehet pakolni, hogy tényleg szinte átláthatatlanná válik. De olvastunk olyan tanácsot is, hogy egy ruhákkal teleaggatott sztender is megfelel a célnak – ez olcsóbb megoldás valóban, de alacsony is, ráadásul nem igazán tudjuk rendezettnek elképzelni a látványt, szóval nem biztos, hogy sokat segít. Az egyik lakberendezési oldalon azt is javasolták, hogy ahol lehet, cseréljük le az ajtókat függönyökre, így nem kell számolni az ajtók kinyitásához szükséges holttérrel. Jó, ha nem szeretnénk, hogy a gyerekek vagy a háziállatok is mindig hozzáférjenek mindenhez, akkor persze ezt az opciót is ki kell lőni.

A cikk ITT folytatódik