50 ezer tini hal meg évente terhességgel összefüggő szövődményekben

"Világbotránynak" nevezte a Mentsük meg a gyerekeket elnevezésű brit jótékonysági szervezet képviselője szerdán, hogy évente 50 ezer tizenéves hal meg világszerte terhességgel és szüléssel kapcsolatos szövődmények miatt.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. június 27. szabo.daniel

“Világbotránynak” nevezte a Mentsük meg a gyerekeket elnevezésű brit jótékonysági szervezet képviselője szerdán, hogy évente 50 ezer tizenéves hal meg világszerte terhességgel és szüléssel kapcsolatos szövődmények miatt.


A szervezet a jövő hónapban Londonban e témában zajló konferencia előtt azt sürgeti, hogy világszerte összpontosítsanak újra a családtervezésre.

A Hogyan menti meg gyerekek életét a családtervezés című jelentésükben idézik azt is, hogy évente közel egymillió, tizenéves anyától született csecsemő hal meg a világon első születésnapja előtt.

“Világbotrány, hogy gyerekeknek születnek gyerekei, és halnak meg azért, mert a szülő szervezete túl éretlen ahhoz, hogy gyereket hozzon világra – jelentette ki Justin Forsyth, a szervezet igazgatója. – Ez nemcsak ezeknek a lányoknak a tragédiája, hanem gyerekeiké is, mert 60 százalékkal nagyobb valószínűséggel halnak meg, ha anyjuk 18 év alatti.”

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének adatai szerint Afrikában a gyerekszülés a vezető halálozási ok a tizenéves lányok körében. Világszerte minden ötödik lány 18 éves kora előtt szül – áll a beszámolóban.

Rámutatnak az összeállításban arra is, hogy egy 15 éves lánynál ötször nagyobb a kockázata annak, hogy a terhesség vagy a szülés következtében meghal, mint huszonéves korúaknál. A civil szervezet ezért hangsúlyozza, hogy a családtervezés gyerekek életét mentheti meg. Úgy vélik, hogy a fejlődő világban ezzel az anyai halálozás 30 százalékkal, az újszülöttkori halálozás pedig 20 százalékkal lenne csökkenthető.

A brit kormány, valamint a Bill és Melinda Gates Alapítvány által szervezett nemzetközi családtervezési csúcs a világ vezetőinek részvételével július 11-én kezdődik Londonban.