6 megfázás és influenza mítosz

Eloszlatjuk a legjellemzőbb tévhiteket, hogy megvédhesd a családot a betegeskedéstől!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2018. január 19. Babaszoba

1. Mítosz – Az influenza oltás influenzát okoz

Ezért nem igaz: Az oltóanyagban található vírusokat “inaktiválták”, ezért nem fertőzhetnek meg. “Ennek ellenére az injekció beadása után valóban lehetnek influenza-szerű tüneteink” – mondja dr. Susan Coffin kezelőorvos és a Philadelphiai Gyermekkórház fertőzésmegelőzési vezetője. “Az emberek többsége ezeket a panaszokat magának a vírusnak tudja be, teljesen tévesen” – teszi hozzá. “Rengeteg más vírussal találkozhatunk közvetlenül az oltás után, aminek tüneteit a vakcinának tulajdoníthatjuk, pedig nem az okozza ezeket.”

2. Mítosz – Megfázhatunk a hidegtől

Ezért nem igaz: Azért a legtöbben már tisztában vannak vele, hogy ez butaság, hiszen megfázni kizárólag a vírusoktól tudunk, nem pedig a hidegtől. Ugyanakkor még mindig sokan hiszik, hogy ha nem öltözünk fel rendesen (vagy vizes a hajunk), és kimegyünk a hidegbe, akkor rosszabbodhatnak a tüneteink. Ez szintén téves hiedelem. “Azt gondolom, hogy ez talán azért lehet, mert valóban többen betegszenek meg a hidegebb hónapok alatt” – mondja Coffin. Hogy akkor mégis mi az oka ennek? Az, hogy ősszel és télen az emberek több időt töltenek bent a lakásban vagy más zárt terekben, ahol (tüsszentéssel, köhögéssel, kézfogással stb.) könnyebben terjednek a kórokozók. Tehát, attól, hogy kimegyünk a hidegbe maximum csak fázni fogunk (esetleg a zimankótól jobban folyik az orrunk), de beteg(ebb)ek biztosan nem leszünk.

3. Mítosz – Megfázás vagy influenza esetén kerülni kell a tejtermékeket

Ezért nem igaz: “A váladék, ami betegség esetén termelődni kezd és lecsorog a torkunkon, valóban sűrűbbé válhat a tejtermékek fogyasztásának hatására, azonban a mennyisége nem fog megnövekedni ettől” – mondja dr. James Steckelberg, a Mayo Medical School orvosprofesszora. Ez egy tipikus tévhit. Dr. Steckelberg kimondottan javasolja, hogy megfázás esetén fogyasszunk több tejterméket tartalmazó ételeket, mint például a krémlevesek, fagylalt vagy a puding, ugyanis ezek nagyszerűen enyhítik a torokfájás tüneteit és olyan pluszkalóriához juttatják a szervezetünket, amit esetleg másból nem kapnánk meg, ezért aztán még levertebbnek érezzük magunkat. Amennyiben tejtermékek fogyasztása után orrmelléküreg-gyulladás jelentkezik vagy fülproblémákat tapasztalunk, allergiára gyanakodhatunk. Számoljunk be erről az orvosunknak.

4. Mítosz – Ha nincs lázunk, akkor nem fertőzünk

Ezért nem igaz: Az Amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet szerint amennyiben megfáztunk, az első 2-3 napban fertőzünk a legjobban attól függetlenül, hogy van-e lázunk vagy sem. “Sokszor nálunk a láz a betegség végét jelzi” – mondja Mary Linda Swiatek, kétgyermekes édesanya. Tény, hogy a betegség látható tüneteinek megjelenése előtt már fertőzhet a beteg. A megfázás körülbelül a betegség megjelenését követő 7-10 nap után már biztosan nem fertőz. A felnőtteknek és a nagyobb gyerekeknek általában alacsonyabb a lázuk vagy egyáltalán nincs is. A kisebbeknél azonban akár 38-39 fokos lázat is mérhetünk. Az influenza is igen “alattomos” betegség: a tünetek megjelenése előtt egy nappal már fertőzhet a beteg, majd ezt követően 5 napon keresztül, attól függetlenül, hogy jelentkezik-e láz. A kisgyerekek vagy gyengült immunrendszerű felnőttek egy hétnél tovább is eltarthat.