Közel 67 milliárd forint katolikus óvodák és bölcsődék építésére

A kormány a következő években közel 67 milliárd forintot fordít katolikus óvodák és bölcsődék építésére - közölte a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírbátorban szerdán.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
bölcsőde
2019. március 28. MTI

Budapest, 2019. március 22. Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelõs államtitkára (k) sajtótájékoztatón beszél, mellette Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke (b) és Nyáry Zsigmond igazgató a budapesti Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnáziumban 2019. március 22-én. A tájékoztatón Soltész Miklós közölte, hogy diákcsoportok pályázhatnak utazási támogatásra, hogy részt vegyenek Ferenc pápa június 1-jei szentmiséjén Csíksomlyón. A pályázatot a Rákóczi Szövetség hirdeti meg együttmûködve a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelõs államtitkárságával. MTI/Mohai Balázs

Soltész Miklós a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye fenntartásában lévő Báthory István Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Szakgimnázium új, mintegy 460 millió forintból felépülő katolikus óvodájának alapkőletételi ünnepségen emlékeztetett, a kabinet emellett összesen több mint 100 milliárd forinttal támogatta vagy fogja támogatni az állami és önkormányzati kézben lévő óvodák és bölcsődék létrehozását is.

Az államtitkár hozzátette, a 2020 szeptemberére elkészülő, három csoporttal induló óvoda megépítéséhez 267 millió forinttal járult hozzá a kormány.

Szavai szerint az építkezések hangsúlyos részei a családpolitikának, amelyben nagyon fontos szerepet kapnak a gyermekek, a szülők, a pedagógusok és tanárok, valamint a hátteret adó egyház.

Nagyon nem mindegy, hogy azok, akik a gyermekeinket, a “kincseinket” nevelik, milyen körülmények között dolgoznak, hiszen szebb és modernebb épületben a gyerekeket is könnyebb nevelni – hangoztatta.

Soltész Miklós elmondta, az iskolában nemrégen fejeződött be egy másik nagy fejlesztés, mely során 1,3 milliárd forintból új tornacsarnokkal, ebédlővel és tantermekkel gazdagodott az intézmény. Köszönet jár az iskola, valamint az egyházmegye vezetőinek és munkatársainak, hogy a legutóbbi nagy fejlesztés után a most induló beruházás terhét is merték vállalni – hangoztatta az államtitkár.

“Mi azért szeretnénk óvodát építeni ide – és még kettőt Debrecenben – , mert szeretnénk, hogy egyre több gyermek élhesse át azt a lelki tavaszt, ami Jézus Krisztus feltámadása ajándékozott nekünk” – mondta köszöntőjében Palánki Ferenc megyéspüspök. Hozzátette, az egyházmegye tíz közoktatási intézménye folyamatosan fejlődik, ez az oktatási rendszer pedig a remények szerint hamarosan egy új intézménnyel bővülhet.

Simon Miklós, a Fidesz országgyűlési képviselője azt mondta, az elmúlt időszakban Nyírbátor térségben ötvenkét köznevelési intézmény újulhatott meg és mintegy 5,3 milliárd fordítottak tizenhat iskola felújítására.

A jövő szeptemberre elkészülő katolikus óvodában három, egyenként huszonöt férőhelyes csoportszobát, kiszolgáló helyiségeket, tornaszobát és biztonságos parkolót is kialakítanak.

Fotó: MTI