7 dolog, ami hiányozni fog, ha véget ér a szoptatás

Még mindig sok a vita a szoptatás körül. Mindenki mást gondol arról, mikor, hol és mennyi ideig illik szoptatni egy édesanyának. Mintha csak az evésről szólna a szoptatás, pedig más szerepe is van, ami szintén nagyon fontos.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. február 06. Gyarmati Orsolya

A szoptatás a táplálás mellett egy csodálatos, páratlan kötelék anya és gyermeke között. Senki másra nem tartozik, csak kettőjükre – írja a Romper.

Ha két gyermeked van, akik között kicsi a korkülönbség, akár hosszú évekig is szoptathatsz folyamatosan, ami azért valljuk be, megviseli a melleket. A legtöbb nőnek ismerősen hangzanak a csatornaelzáródás, a mellgyulladás, a rossz szopási technika fogalmai. Sokszor küzdelmes a szoptatás, de megéri, hiszen tudod, hogy ezzel a legtöbbet adod a gyermekednek. Aztán jön egy ismerős, és neked szegezi a kérdést: mégis meddig fogsz még szoptatni? Naná, hogy legszívesebben a fejéhez vágnád, hogy semmi köze hozzá, nincs konkrét dátum, hiszen nem azért dolgoztál ilyen keményen, hogy csak úgy abbahagyd.

De persze egyszer eljön a szoptatás vége. Amikor mindketten készen álltok rá. Nem tudni, mikor, de be fog következni. És talán épp ettől olyan szép a szoptatás, hogy tudod, hogy egyszer vége lesz, ezért amíg tart, addig kihasználod az összes meghitt pillanatot, amikor csak te és a babád vagytok ilyen szoros közelségben, együtt.

Ha véget ér közös életetek ezen szakasza, akkor fogsz rádöbbenni, mennyi édes emléked fűződik hozzá. Mi az, ami hiányozni fog, ha véget ér a szoptatás?

1. A kezdeti lelkesedés

Újdonsült anyaként, életünkben először szoptatni félelmetes, hiszen rábízzuk az érzékeny mellbimbónkat egy apró kis lényre és hagyjuk, hogy azt csináljon vele, amit csak szeretne. Ugye a te kisbabád is úgy harapott rá a mellbimbódra, mint egy kis éhes piranha?

2. A vicces, akrobatikus pozíciók

Ahogy nő a baba, úgy válik egyre mozgékonyabbá. És úgy szeretne minél hamarabb végezni az evéssel, hiszen rengeteg tennivalója van. Jóga és pilates guruk megirigyelhetnék azokat a hihetetlen pózokat, amiket olyankor vesznek fel a babák, ha egy gyors evésről van szó.

3. Ahogy egymásra néztek

A szoptatás alatt teljesen kizárod a külvilág zaját és csak a kisbabádra koncentrálsz. Nem lehet nem imádni azt az utolsó pillanatot, amikor gyermeked még egyszer békésen rád néz szoptatás közben, majd becsukja a szemeit és álomba szenderedik.

A cikk itt folytatódik!