7 dolog, amit nem tudtál az újszülött babádról

Most született kisbabád? Összegyűjtöttünk 7 lenyűgöző tényt, ami biztosan újdonság lesz számodra is. Nézd csak

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2016. december 09. Babaszoba

Newborn photography St. Louis, Missouri. Emily Lucarz is a newborn photographer in st louis MO. She is the best newborn photographer in St. Louis Mo. Her newborn photography studio is located in Wildwood, Mo.

Nagy koponya

A babád feje óriási – te már csak tudod, hiszen neked kellett kipréselned magadból. Egy újszülött feje vitathatatlan, hogy aránytalanul nagy a testéhez képest. Számszerűsítve a teste ¼-ét teszi ki, míg ez egy felnőtt esetében 1/8. Ha szeretnéd, akár tesztelheted is: emeld a karjaidat a fejed fölé, ebben a pozícióban a könyöködnek valahol a fejed búbjánál kell lennie. Most próbáld ki ugyanezt a melletted gagyarászó kisbabáddal. Jó esetben az ökle nagyjából a halántékánál lesz. A csecsemők feje azért ilyen nagy, hogy helyet adjon az elképesztő ütemben fejlődő és növekvő agyuknak.

newborn in hospital

newborn in hospital

Szépszemű

Ha azt hitted, hogy nagy feje van a babádnak, akkor vess egy pillantást a szemeire! Pedig a köztudattal ellentétben a babák nem teljesen kifejlett szemgolyókkal születnek. Ekkor a végleges méretük 75 százalékát teszik ki, ami az életük első évében még sokat nő, mígnem tinédzser korban érik el a legnagyobb, 24 milliméteres nagyságukat.

Csontban az erő

Ha jól figyeltél a gimis biosz órákon, akkor biztos tudod, hogy az emberi csontváz 206 csontból áll. Ez azonban egyáltalán nem igaz az újszülöttekre, nekik ugyanis 300 csontjuk van köszönhetően azoknak a kis porcoknak, amik később csonttá “olvadnak”. A koponyacsontjuk például három darabból áll, mely egy-másfél éves korukra összeforr, térdkalácsuk pedig egyáltalán nincs is egészen hat hónapos korukig.

A cikk itt folytatódik!