7 mindennapi tárgy, amely halálos balesetet okozhat a gyerekszobában!

A gyerek első lépéseivel egy időben elindul a nagy biztonsági hadművelet, melynek keretében sarokvédő kerül az éles bútorokra, biztonsági pöcök a konnektorokba, és a szekrény tetejére dobjuk a gyógyszeres dobozkát. Mindez nem elég!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. május 24. szabo.daniel

A gyerek első lépéseivel egy időben elindul a nagy biztonsági hadművelet, melynek keretében sarokvédő kerül az éles bútorokra, biztonsági pöcök a konnektorokba, és a szekrény tetejére dobjuk a gyógyszeres dobozkát. Mindez nem elég!


1. Lufik
A lebegő léggömbök látványa olyannyira hozzátartozik a boldog, felhőtlen gyerekkorhoz, hogy szinte fáj kidobni őket, amikor már leeresztettek. Pedig a gumilufi az egyik legnagyobb veszélyforrás, ami a kicsi gyerekeket veszélyezteti – évente több gyerek fullad meg a gumidarabkáktól, mint az üveggolyóktól és az apró játékoktól együttvéve. Az előbbiek szájba vételét ugyanis minden szülő tiltja – de a lufifújásra mi magunk mutatjuk a példát, és gyakran bátorítjuk is a gyereket, próbálja meg ő is felfújni. Ám négyéves kor alatt még nem tökéletes a gyerekek koordinációja: amikor beszívják a levegőt, gyakran a lufit is beszippantják, és máris kész a baj. Ha túl mélyre sikerül az a lélegzet, a lufi akár fulladást is okozhat. Ezért soha ne hagyjuk a gyereket felügyelet nélkül a lufival játszani, és ha kidurrant vagy leeresztett, azonnal dobjuk ki minden egyes darabkáját. A boldog gyerekkort pedig inkább fémlufival varázsoljuk köré, amit se fújni, se beszippantani nem tud.

2. Mágnesek
Minden háztartásban ott vannak. A hűtőre tehető szuvenírek hátulján, az üzenőtábla színes bogyóján és millió gyerekjátékban. És bizony könnyen kiesnek. Bár a legtöbb olyan kicsi, hogy meg se akad, ha a gyerek lenyeli. Ha mágnest nyelt a gyerek (vagy akár csak felmerül ennek a gyanúja), azonnal orvoshoz kell fordulni! A mágnes ugyanis nem halad végig az emésztőcsatornán. Ha több is a gyerek gyomrába került, összeragadhatnak, és egymáshoz vándorolva akár át is lyukaszthatják a beleket. Komoly következményei is lehetnek!

3. Elemek
A kedvenc gyerekjátékok mozognak, zenélnek, dudálnak, csillognak, és persze elemmel működnek. Nincs is baj addig, míg ki nem kerülnek belőle, ám ha véletlenül (vagy épp a gyermeki kíváncsiság hatására) kinyílik a tartójuk, és előkerülnek az abból kifolyó savak, komoly égési sérüléseket okozhatnak. A lenyelt gombelemek akár két óra alatt is átlyukaszthatják a beleket, így ha hiányzik egy elem, irány az ügyelet!