8 spórolós tipp az ünnepi shopping őrület idejére

Kevesebb, mint egy hónap van hátra karácsonyig, lassan nem árt elkezdeni az ajándékvásárlást. Hogy ne zárd mínusszal az év végét, fogadd meg az alábbi spórolós tippjeinket!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
karácsony
2016. november 30. Családháló
Mielőtt napokig rónád a köröket a bevásárlóközpontokban a kiszemelt ajándékok után kutatva, nem árt szétnézni, mit kínálnak a webshopok! Érdemes az ár összehasonlító oldalakon kezdened a keresést, így máris kiszűrheted a legolcsóbb verziót. Feliratkozhatsz kuponokat kínáló weboldalakra is, így időben értesülhetsz a legjobb akciókról.

2. Készítsd listát

Közhely, mégis muszáj megemlítenünk: a listakészítés az egyik legjobb módja, hogy átlásd, idén kit, mivel szeretnél meglepni. Ez nem csak az ötleteid tisztázása, összegzése miatt hasznos, hanem azért is, mert így nagyobb az esélye, hogy nem futsz ki az ünnepi bevásárlásra szánt keretből.

3. Ragaszkodj a büdzsédhez

Nem könnyű, de tényleg sokat spórolhatsz, ha megállapítasz egy ajándékokra szánt büdzsét, amit igyekszel is betartani. Dönts reálisan azzal kapcsolatban, hogy jelenleg, mit engedhettek meg magatoknak. Ne felejtsd, a karácsony mindössze egy nap az évből, a szereteted mértékét pedig úgysem az ajándékaid drágasága határozza meg!
5

4. Ajándékozz kézzel készült meglepetést

A DIY (Do It Yourself = Csináld magad) ajándékok nemcsak trendik, de spórolás szempontjából sem utolsók! Összeülhettek a gyereke(i)ddel, és közösen mókázva készíthettek ajándékkártyákat, adventi koszorút, önthettek gyertyát, rajzolhattok, hajtogathattok… az ötletek sora végtelen. Engedd szabadjára a fantáziád!

5. Ne hagyd az utolsó pillanatra

Okosabban teszed, ha időben elkezded az ajándékok beszerzését, ugyanis az utolsó pillanatban, a nagy kapkodás közepette hajlamosabb lehetsz a drágább opció mellett dönteni, csak hogy gyorsan meglegyen minden a nagy napra. Habár érdemes szemfülesnek lenni, és emellett az üzletek “last minute” akcióit is figyelemmel kísérni, hátha pont leárazzák december 24-én délelőtt, amit kiszemeltél!
2

6. Gazdálkodj okosan az étellel is

Most még épp időben vagy, hogy elkezd lassan beszerezni a karácsonyi menühöz szükséges hozzávalókat. Természetes azokra a dolgokra gondolunk, amik elállnak pár hétig a hűtőben/fagyasztóban/spejzben. Erről sem árt, ha készítesz egy listát, hogy lásd mi lesz az a néhány ételféleség, amit muszáj a frissessége miatt az utolsó napokban megvegyél. Igyekezz nem túllőni a célon a mennyiségeket illetően (senki sem szeretne karácsony után hetekig halászleven és töltött káposztán élni)!

7. Osszátok meg a költségeket

Ki mondta, hogy mindenről neked kell gondoskodnod? Kérd meg a családtagjaidat, barátaidat, hogy ők is járuljanak hozzá valamivel az ünnepi menühöz. Akár pénzzel, akár általuk készített fogásokkal is kisegíthetnek téged – ne félj a tudtukra adni, mire lenne szükséged!
3

8. Várd meg a januári leárazásokat

Köztudott, hogy az üzletek minden év januárjában hatalmas, ünnepek utáni akciókat tartanak. Amennyiben a gyerekeknek valami drága játékra fáj a foguk, várhatja sok-sok kis apróság őket a fa alatt, melyhez egy kis cetlit tűzhetsz, hogy az igazi nagy ajándékkal kicsit késik a Jézuska. Türelmet tanulni sem utolsó erény, azt a néhány napot pedig biztosan ők is ki fogják bírni azért, hogy anyának meg apának 2017-ben is maradjon pénze.