9 tipp a tudatos utazáshoz

2017 a fenntartható turizmus éve. Összeszedtünk 9 egyszerű tippet, hogy ebben a nyári szezonban tudatosabban utazhass.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. május 31. Tudatos Vásárló

SUCF2|People|Transportation|Women$Miscellaneous|0N0|000000000000000000000000000000000000000000|istockphoto@$$0x6x50.15@dreamstime@$$59@bigstockphoto@$Transportation.Trains$|7|railway$Railroad Station Platform^Railroad Station_$traveler$Tourist^Human Role_People Traveling^Activity_$transport$Transportation^$bag$Bag^Man Made Object$baggage$Luggage^Bag$blonde$Blond Hair^Hair Color$carry$Carrying^Holding$suitcase$Suitcase^Luggage$city$City^Human Settlement_$connection$Connection^__$delay$Waiting^Non-moving Activity_$departure$Leaving^_$destination$Journey^$female$Female^Human Gender_$girl$Women^Female___$lady$Women^Female$journey$Journey^_People Traveling^Activity_$tourism$Tourism^Travel_Travel^$lifestyle$Lifestyles^$line$____$luggage$Luggage^Bag$metro$Subway Station^Station__$modern$Contemporary^Styles_$outdoor$Outdoors^Setting$passenger$Passenger^People Traveling$person$One Person^Number of People_$platform$Railroad Station Platform^Railroad Station___$public$People^All People$rail$Railroad Track^Thoroughfare_$ride$Riding^Moving Activity___$station$Station^Transportation Building$time$Time^_$tourist$Tourist^Human Role$track$Railroad Track^Thoroughfare______$train$Train^Commercial Land Vehicle_$transit$Transportation^_People Traveling^Activity__$travel$Travel^_Traditional Culture^__$trip$Journey^_$urban$Urban Scene^Setting_City Life^$vacation$Vacations^Travel$vintage$Old-fashioned^Styles_$voyage$Journey^$wait$Waiting^Non-moving Activity$walk$Walking^Physical Activity$walking$Walking^Physical Activity$woman$Women^Female$young$Young Adult^Adult__$transportation$Transportation^_$commute$Commuter^People Traveling|$$0$0$0||000000000000000000000000000000000000000000|

1. Melyik elefántra üljek? 

Bármennyire egyszerűnek tűnik, tényleg nagyon fontos, hogy jól válasszuk meg az úticélt, a szálláshelyünket és persze a programokat, különösen akkor, ha távoli országba irányuló szervezett utazásról van szó. Sok olyan szolgáltató kínál “zöld, etikus, fenntartható, eco” címszavakkal utakat és szálláshelyeket, amelyek mögött nincsenek valós környezeti és társadalmi hozzáadott értékek.

Különösen akkor legyünk óvatosak, ha közvetlen találkozást ígérnek egzotikus állatokkal. Ilyenek például a turisták körében igen népszerű elefántos túrák (elephant trekking) esetében. Mindig kérdezzünk rá, hogy kik szervezik, hogyan vonják be a helyi lakosokat, esetleg egy elefántmenhellyel dolgoznak-e, milyen körülmények között tartják az állatokat. Ne feledjük: a pénzünkkel mindenképp az adott programot támogatjuk, ha etikus, akkor is, ha rossz akkor is.

2. Zöld repülőjegy

Ma már nehezen tudjuk elkerülni, hogy távoli helyekre ne repülővel utazzunk, de akkor is van lehetőség tudatosabban választani. Több olyan légitársaság is csatlakozott un. carbon offset programokhoz, ahol “karbon felár” hozzájárulással semlegesíthetjük a ránk eső széndioxid-kibocsátást. Sajnos nincs olyan gyűjtőoldal, ahol összeszedve megtalálhatnánk ezeket a légitársaságokat. Az ilyen programhoz csatlakozott légitársaságok ezt a lehetőséget jegyvásárlásnál kínálják fel az oldalukon.

Ha erre nincs lehetőség, akkor még mindig kiszámolhatjuk, hogy az utazás mennyi kibocsátással fog járni és ennek fényében eldönthetjük, hogy hogyan szeretnénk utazni.

3. Kedvezményes vonatjeggyel Európába

Ha európai úticélt választunk, érdemes szétnézni a világhálón, mert rengeteg kedvezményes, nyári utazást segítő vonatjegy közül választhatunk. Itt összeszedtük néhány lehetőséget.

4. Keresd a logót, ne hagyd hogy beetessenek az álzöld dumával!

Ha a nyaralásod alatt is fontos a környezetvédelem, válassz olyan minősített szálláshelyet, amelyek elkötelezik magukat az energia- és víztakarékosság, a hulladékcsökkentés valamint a megújuló energiahasználat mellett. Összeszedtük a legismertebb szálláshelyeket minősítő öko címkéket.

A cikk itt folytatódik!