A babaillat titka

Az újszülöttek még nagyon tehetetlenek. Talán éppen ezért is vannak olyan adottságaik, melyek arra késztetnek minden embert, hogy gondoskodjanak róluk. Mikre gondolunk? A hatalmas szemekre, a pufi arcocskákra, az édes kis orrukra. Na és az illatukra.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. augusztus 20. Babaszoba

Young Child Baby Mom Maternity Child Birth

Egy kisbaba illatához semmi nem fogható, ráadásul cselekvésre késztet. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az a nemzetközi tanulmány, amiről a whattoexpect.com számolt be.
Egy kutatást végeztek 30 nő részvételével, közülük 15-en már édesanyák, 15-en viszont még soha nem szültek. Egy kétnapos újszülött ruháját kellett megszagolniuk, a csecsemőt egyikük sem ismerte. A nők agyi aktivitását figyelték, amikor megszagolják a kisbaba ruháját. Érdekes módon valamennyi nő reakciója ugyanaz volt ebben a pillanatban: ugyanazok az agyi területek léptek náluk működésbe, mint akkor, amikor valamilyen finom ételt ízlelünk meg. A nőket egyértelműen a boldogság érzése töltötte el.

Miért van olyan jó illata a kisbabáknak?

Dr. George Preti szerint ezt egy vegyi anyag okozza, ami a csecsemők verejtékéből származik. Ez a vegyi anyag azonban csak a csecsemő 6 hetes koráig érezhető, akkorra áll át ugyanis a szervezetük teljesen arra, hogy “önállóan” esznek ahelyett, hogy a köldökzsinóron keresztül jutnának a táplálékhoz.
Egy másik elmélet szerint a csecsemők illatát nem más, mint a vernix caseosa okozza, az az anyag, ami az újszülöttek bőrét borítja. Bár a magzatmázat születésük után lemossák róluk, egy darabig a bőrük és hajuk megőrzi ezt az illatot.