A babák az anyanyelvükön sírnak!

A legújabb kutatások szerint a magzat már az anyaméhben elsajátít bizonyos nyelvi készségeket, az édesanyja hanglejtését - ez pedig hatással van arra is, ahogyan a baba a születése után sír.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. szeptember 09. bencze.aron

A legújabb kutatások szerint a magzat már az anyaméhben elsajátít bizonyos nyelvi készségeket, az édesanyja hanglejtését – ez pedig hatással van arra is, ahogyan a baba a születése után sír.


Németországban a würzburgi egyetem orvosi antropológusa, dr. Wemke és csapata 60 egészséges, 3-5 napos újszülött sírását rögzítette felvételre, majd részletesen elemezte a 30 franciául és a 30 németül beszélő család újszülöttjének sírását. A kutatók azt figyelték meg, hogy a francia újszülöttek sírása emelkedő dallamvonalú, hangerejük lassan erősödik a tetőpontig. A német újszülöttek azonban, úgy tűnik, az ereszkedő dallamot kedvelik. A kétféle moduláció megfelel a két nyelvre jellemző beszéddallamnak. Kiderült, hogy már az is számít, milyen beszédet hall a magzat az anyaméhben.

A magzat is tanul

Ez azt jelenti, hogy a nyelv tanulása jóval korábban kezdődik, mint azt sokan hitték! Ebben a korai életszakaszban még rendkívül fogékonyak a babák, ez az érzékeny korszak nagyjából hatéves korig tart. Ráadásul körülbelül nyolc hónapos korban történik az úgynevezett bázisszelekció, melynek során a baba kiszűri a rendszeresen hallott hangokat. Folyamatosan pozitív megerősítést kap, míg ezeket a hangokat használja gügyögése során, ezért rögzíti őket, a többi, nem használt hangot pedig elhagyja. A hangsúly a pozitív élményen van.