A balkezes intelligensebb?

Természetesen erre semmilyen tudományos bizonyíték nincsen, viszont az élet számos területén kell trükkösen megoldani bizonyos dolgokat annak, aki balkezesként éli a mindennapjait. Hogyan segítsd a gyermeked, ha balkezes? Általában mit kell tudni a balkezességről?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. augusztus 14. Babafalva

Mondhatni mesebeli dolog balkezesnek lenni, hiszen a statisztikák szerint minden hetedik ember balkezes. Azonban nagyon érdekes, hogy ha csak a genetikán múlna, akkor jó eséllyel magasabb lenne ez az arány, ugyanis egészen a XX. század közepéig mindenféle drasztikus megoldást kitaláltak arra, hogy a gyerekeket “átneveljék”. Szerencsére ma már szigorúan tilos átszoktatni a balkezes gyermeket a jobb kézre. Ennek az az oka, hogy már magzatkorban kialakul melyik agyfélteke lesz a domináns az adott ember egész életében és ha ezt megváltoztatjuk, akkor súlyos zavarokat okozhat (dadogás, olvasási, írási vagy számolási zavart, viselkedési zavarokat, önértékelési zavarokat és még sorolhatnánk). Szóval átszoktatni nem szabad és nem is érdemes, úgy tökéletes a gyermek, ahogy van, de hogyan segítsük őt?

Mitől lesz valaki balkezes?

Először is nézzük meg, hogyan alakul ki a balkezesség: Megfigyelések szerint a jobb kéz hosszabb idejű (6 hónap vagy több) sérülése esetén sokan válnak balkezessé és a gyógyulásuk után is a bal kezüket használják gyakrabban. Ezt hívják szerzett balkezességnek.

Létezik olyan elmélet, amely szerint a magasabb tesztoszteronszint magzati korban balkezességhez vezet. Norman Geschwind neurológus nevéhez fűződik, hogy a tesztoszteronszint befolyásolja a magzat agyának fejlődését. A férfi agy később fejlődik ki, mint a női, és bal agyfélteke később, mint a jobb. A tesztoszteron elfojtja a bal agyfélteke fejlődését, ezáltal a jobb agyfélteke erőteljesebben fejlődhet. Így a magzat nagyobb valószínűséggel válik balkezessé, mivel a jobb agyfélteke irányítja a test bal oldalát. De az is tény, hogy a születéskor fellépő stressz is kiválthat balkezességre való hajlamot.

A cikk itt folytatódik!