A család az egészség és a biztonság forrása

Hét éve dolgozik töretlen lelkesedéssel a székesfehérvári családok helyzetéért a SZÉNA Egyesület, mely rengeteg programmal próbálja segíteni a helyiek életét. Egy nemrég indult kezdeményezésük például a városi nagyrendezvényeken biztosít ingyenes pelenkázási és szoptatási lehetőséget a családok számára.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. október 09. bencze.aron

Hét éve dolgozik töretlen lelkesedéssel a székesfehérvári családok helyzetéért a SZÉNA Egyesület, mely rengeteg programmal próbálja segíteni a helyiek életét. Egy nemrég indult kezdeményezésük például a városi nagyrendezvényeken biztosít ingyenes pelenkázási és szoptatási lehetőséget a családok számára.


A SZÉNA Egyesület 1995-ben alakult, és elsősorban a nagycsaládosok részére kívántunk megfelelő érdekképviseletet nyújtani, illetve a szabadidő tartalmas eltöltése érdekében programokat szervezni – definiálta az egyesület célkitűzéseit Bálesné Elekes Rita elnök. Bálesné a kezdetekről szólva elmondta, 2001-ben, az országban az elsők között kezdődött el az akkor még nagycsaládos egyesület keretein belül az Otthon Segítünk szolgálat, melynek célja az volt, hogy megerősítse a szülőket saját szülői szerepükben, illetve tevékenysége segített megelőzni a komolyabb problémák kialakulását a családokban. A szolgálat 2004-től kivált az egyesületből és önállóan kezdte meg működését Székesfehérvári Otthon Segítünk Alapítvány néven.

Ötezren együtt karácsonykor

Mint folytatta, a SZÉNA 2005 óta, a társadalmi változásokra reagálva, már család szervezetként működik, nyitottan a kis- és nagycsaládok felé, mely fő célcsoportjának a fiatal családokat, és a gyermekvállalás előtt álló párokat tekinti. 2005-ben megfogalmazott víziónk (…legyen a család az egészség és a biztonság forrása) elérése érdekében folyamatosan szervezünk közösségépítő, kulturális és képzési programokat – fűzte hozzá. Az egyesület 2009-ben hozta létre a Szociális Hálót, mely a szociális területen működő civil szervezeteket fogja össze és jelenleg 9 tagja van. A Székesfehérvári Önkormányzattal együttműködve két éve szervezik közösen a város rászoruló családjai számára a „Családok Karácsonya” rendezvényt, melyen rendszerint 5000 fő vesz részt évente. A kitartó és áldozatos munka meghozta gyümölcsét: 2010-ben Minőségügyi rendszerüket az „Elkötelezettség a kiválóságért” kitüntető címmel ismerték el.

Az elismerés szerencsére nem járt elkényelmesedéssel, a lelkesedés és a tettrekészség megmaradt. Idén keltették életre például a Székesfehérvári Otthon Segítünk Alapítvánnyal a „Mindenünk a család” elnevezésű programot. „Fontos számunkra a gyermekek egészséges szellemi és testi fejlődése, ezért kiemelt figyelmet fordítunk rájuk programjaink során. Bevonjuk őket a szervezet életébe és büszkén mondhatjuk, hogy kiemelkedő önkéntes munkájukkal segítik a szervezet életét” – mondta Bálesné. A kisgyermekes családok számára a Széna Mami bébiringatót hozták létre, mely a városi nagyrendezvényeken biztosít ingyenes pelenkázási és szoptatási lehetőséget a családok számára.

Még többet a családokért

2012 májusától nagyszabású projektet indítottak a Székesfehérvári Otthon Segítünk alapítvánnyal konzorciumban. A projekt átfogó célja egy olyan kistérségi családtámogatási rendszer kidolgozása és működtetése, amely a költségvetési intézmények tevékenységébe be nem illeszthető, de a sikeres családtámogatási politikai megvalósítása szempontjából nélkülözhetetlen szolgáltatásokat integrálja. Ezzel hozzájárulva a nemzeti családpolitikai célok megvalósulásához. Az általános cél elérése felfogásunk szerint három egymástól elkülönülő, de eszközrendszerében és tevékenységeiben szorosan összefüggő konkrét cél segítségével valósítható meg – jegyezte meg a SZÉNA elnöke. Bálesné Elekes Rita példaként a családokat támogató gyakorlati szolgáltatások fejlesztését és nyújtását említett elsőként. E részcél kiterjed a családi élettel és neveléssel összefüggő tanácsadás nyújtására, a nem-szülői gondozási szolgáltatások nyújtására, illetve információs szolgáltatások nyújtására.

Ugyancsak alapvető cél a gyermekvállalás és munkavállalás összeegyeztetésének támogatása, ami a gyakorlatban az alternatív foglalkoztatási formákat jelenti, a szülés utáni munkaerőpiaci reintegráció és az önfoglalkoztatás elősegítését, valamint speciális képzések lebonyolítását. A program harmadik oszlopa a közösségépítő programok szervezése és a családi életre nevelés, ami elsősorban a családi életre való felkészítésre koncentrál, így magában foglalja a családalapításhoz szükséges ismeretek megszerzését, a család fenntartásához szükséges támogatásokat és a családi konfliktusok kezelésének támogatását.