A családnak is legyen költségvetése!

Nagyanyáink még tudtak spórolni. Igaz, ők még a háborúban nevelkedtek, rá voltak kényszerítve, a semmiből is félre tudtak tenni. Igyekezzünk ellesni tőlük a módszert, hogyan lehet hatékonyan beosztani a család pénzét! Mert az iskolában nem tanítják!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
pénz
2011. július 21. czefernek.lena

Nagyanyáink még tudtak spórolni. Igaz, ők még a háborúban nevelkedtek, rá voltak kényszerítve, a semmiből is félre tudtak tenni. Igyekezzünk ellesni tőlük a módszert, hogyan lehet hatékonyan beosztani a család pénzét! Mert az iskolában nem tanítják!


Sajnos, nagyon sok szempontból igaz, hogy iskola nem az életre, csupán a vizsgákra készít fel. Éjjeleken át magolunk, végül diplomát is szerezhetünk, de  később egy egyszerű műveletnél elakadhatunk. Azt, hogy hogyan kell egy család szekerét gördülékenyen tolni, sehol nem tanítják, pedig talán sok háztartás menekült volna meg a hitelfelvétel okozta csődközeli állapottól, ha lennének alapvető ismereteink ebben a tekintetben. Nagyon sok problémától óvhatnánk meg magunkat, ha készítenénk például családi költségvetést.

A Magyar Nemzeti Bank és a Pénziránytű Alapítvány kutatásából azonban az derül ki, hogy ezt csupán a családok kicsit több mint harminc százaléka teszi meg. Pedig a család pénzügyi helyzetének alakulását egyszerűen nyomon követhetjük, és könnyebben kézben tarthatjuk, ha „házi” költségvetést állítunk össze – figyelmeztet a Pénziránytű kiadványa. Első lépésként írjuk össze havi bevételeinket és kiadásainkat az alábbiak szerint!

Havi bevételek és kiadások

 
+

Munkavégzésből származó nettó bér

Állandó költségek, amelyek kifizetésével minden hónapban számolni kell (pl.: rezsi, biztosítás stb.)

Társadalmi juttatások (pl.: családi pótlék, szociális segély) Megélhetési költségek, amelyek rendszeres kiadást jelentenek, mértékük döntéseink alapján befolyásolható (pl.: étkezés, öltözködés, sport, szórakozás stb.)
Egyéb jövedelmek (pl.: különmunka, prémium, kamat, osztalék stb.)  

 

Miért hasznos?

• Nagyobb eséllyel kerülhetjük el a hó végi pénzhiányt.

• Fel tudjuk mérni, hogy havi bevételekből mennyit tudunk tartalékolni, illetve milyen összegű hitelt tudnánk törleszteni hosszabb távon is.

• Elkerülhetjük az átgondolatlan döntésekből fakadó pénzügyi problémákat.

Amit érdemes észben tartani…

• Érdemes nyaralásra, karácsonyi vásárlásra havonta valamennyit félretenni.

• Ha hitelt vettünk fel, vigyázzunk, hogy ne kelljen az utolsó forintot is törlesztésre fordítani! Kalkuláljunk azzal, hogy a havi törlesztés összege később meg is változhat! Ráadásul néhány hitelnél az első néhány törlesztő részlet jóval alacsonyabb lehet a később esedékes részleteknél.

• Váratlan többletkiadások, betegség, átmeneti munkanélküliség esetére mindig legyen biztonsági tartalékunk!

• Havonta legalább egyszer tekintsük át pénzügyeinket!