A családok megerősítése a cél Kárpátalján is

Határon innen és túl élő magyar családokat kíván összekötni a családháló.hu által útjára indított Kárpátaljai Testvércsalád Mozgalom. A cél, hogy valós, érdemi és kézzelfogható kapcsolatot teremthessenek anyaországi és kárpátaljai családok.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
Kárpátaljai Testvércsalád Mozgalom
2014. április 25. szabo.daniel

Határon innen és túl élő magyar családokat kíván összekötni a családháló.hu által útjára indított Kárpátaljai Testvércsalád Mozgalom. A cél, hogy valós, érdemi és kézzelfogható kapcsolatot teremthessenek anyaországi és kárpátaljai családok.


Közös nyaralások, kölcsönös látogatások, igazi élő kapcsolatok jönnek létre a kezdeményezők reménye szerint kárpátaljai és anyaországi magyar családok között a most elindított kezdeményezéssel.

A lapunk által életre hívott mozgalom budapesti, bemutató sajtótájékoztatóján a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesületének elnöke hangsúlyozta, azért is tartják örömtelinek a kezdeményezést, mert az elmúlt hónapok történései miatt Ukrajna mind gazdaságilag, mind politikailag különösen instabillá, bizonytalanná vált, ami természetesen cseppet sem kedvez az ottani családoknak. Török Dénes szerint e kiszámíthatatlanság leküzdése lenne a legsürgetőbb feladat, ebben óriási segítséget nyújthatnak az anyaországiakkal való igazi, élő, személyes kapcsolatok.

Nehéz a kárpátaljai magyar közösségek sorsa

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) parlamenti államtitkára ugyancsak emlékeztetett az ukrán belpolitikai helyzet súlyosságára, mint fogalmazott, a magyar kormánynak is különösen fontos, hogy a 150 ezer magyart számláló Kárpátalján rend legyen. Rétvári Bence „üdvözlendőnek” nevezte a mozgalom céljait, mely szerinte az egész nemzetet erősítheti. Emlékeztetett, hogy a határon túli magyar közösségek közül talán a legnehezebb helyzetben lévő kárpátaljaiaknak talán még fontosabb jelen helyzetben a biztonság, a kiszámíthatóság, hiszen egy jogilag, politikailag instabil környezetben még nehezebben alapítanak családot, vállalnak gyermeket, ami nem segít a közösségük megerősítésében, megtartásában.

Testvércsaládság a magyarokkal

Lapunk főszerkesztője a programmal kapcsolatban azt hangsúlyozta: valós, érdemi és kézzelfogható kapcsolatok kialakítása a cél, szeretnék, ha a családok között „közvetlen felelősségvállalás” működne. A csatlakozók teljesen önállóan dönthetnek arról, milyen formában, milyen rendszerességgel találkoznak, hiszen a „testvércsaládság” állhat egyszerű személyes kapcsolattartásból, közös nyaralásokból, kölcsönös látogatásokból, de akár anyagi támogatásból is. Mindez – fogalmazott Paulik András – a családokon múlik.

Hogyan működik?

Írjatok egy e-mailt, amiben elküldtök a családról egy fényképet és röviden pár mondatban bemutatkoztok.

Válaszunkban, megadunk egy online űrlapot, ami segít nekünk a megfelelő testvércsalád megtalálásában! A jelentkezéseket folyamatosan várjuk. A program szervezői az adatok alapján összekötik a családot egy kárpátaljai magyar családdal!

A jelentkezést és a bemutatkozást a testvercsalad [at] csaladhalo [dot] hu címre küldhetitek!

További információ: testvercsalad [at] csaladhalo [dot] hu

A program gazdája a Családháló.

Kárpátaljai partnerszervezetünk a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete.

A Kárpátaljai Testvércsalád Mozgalomról bővebben itt olvashattok.

MTI Fotó: Beliczay László