A családpolitika időpolitika

Egy német családügyi jelentés rámutat: a családoknak túl kevés idejük van gyermekeik számára. Kristina Schröder német családügyi miniszter célkitűzése az, hogy a családok több időt tölthessenek el gyermekeikkel, szerinte ugyanis “az idő családpolitikánk tartalékvalutája”.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. november 07. czefernek.lena

Az új családügyi jelentés szerint a családoknak túl kevés idejük van gyermekeik számára. Schröder miniszterasszony változtatni szeretne ezen, és szerteoszlatja az intézményes gyermekelhelyezést övező kételyeket.


Kristina Schröder német családügyi miniszter célkitűzése az, hogy a családok több időt tölthessenek el gyermekeikkel, derül ki a Die Zeit német hetilap cikkéből.

“Az idő családpolitikánk tartalékvalutája” – jegyezte meg a miniszter. “A szülőknek több időre van szüksége ahhoz, hogy felkészíthessék az életre gyermekeiket, és időre van szükségük, amikor hozzátartozóik támogatást igényelnek vagy ápolásra szorulnak.”

A társadalmi struktúrák és a munkavilág gyakran nem összeegyeztethetők a családi igényekkel, és ebben nagy kihívás rejlik, mert a szülők gyakran a családdal eltöltött hosszabb idő igényét a magasabb bevételek, vagy a jobb színvonalú gondozás szükséglete elé helyezik.

A jelentés szerint a családi- és nevelési tevékenység kétharmadát még mindig a nők intézik, és ezért több részmunkaidejű álláslehetőséget igényelnek. A családok számára bevezetett új időpolitika mellett arról is szó van, hogy a három év alatti gyermekek 2013 közepétől jogosultak intézményes gyermekelhelyezésre is, ami a miniszer szerint minden esetben teljesülni fog, hiszen jogszabályban rögzített.