A családtervezés nagyobb találmány, mint a holdutazás!

Ma, a tudományos-technikai forradalom és gazdasági növekedés csúcsán több ember éhezik, mint amennyi Kossuth születésekor összesen élt a Földön. 

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. június 03. bencze.aron

„A családtervezés nagyobb jótétemény, több embernek és kevesebb költséggel, mint bármely egyéb technológia, ami az emberiség rendelkezésére áll” – idézte James Grant, az UNICEF igazgatójának szavait Rácz Zsuzsa, a Nők sorsa a világ sorsa című vándorkiállítás megnyitóján.


A fotókiállítás afrikai anyák és gyermekek megdöbbentő élethelyzetét mutatja be kenyai fotókkal, részletes képaláírással és olyan híres emberek idézeteivel, akik szívügyüknek érezték az anyai egészségügy és a családtervezés emberi jogának érvényesítését. Kísérje áldás útján ezt a kiállítást – kezdte megnyitó beszédét Rácz Zsuzsa. Az írónő arra kérte a jelenlévőket, ne csak nézzék, de lássák is meg azokat a képsorokat, melyek mögött hihetetlen emberi sorsok és drámák húzódnak meg.

Mint mondta, hatalmas szerencsének tekinti, hogy európai, fehér nőként saját maga tervezheti meg családja jövőjét. Véleménye szerint ugyanis a családtervezés lehetősége sokkal nagyobb találmány, mint hogy az ember felment a holdra. Kitért arra is, hogy bár Magyarországon sem mindenki számára elérhető, mégsem lehet összehasonlítani a helyzetet Afrikáéval. Rácz Zsuzsa rémisztőnek nevezte, hogy a WHO adatai szerint a terhességek 40 százaléka nem tervezett világviszonylatban.

Ezzel kapcsolatosan megemlítette azt is, hogy Magyarországon vajmi kevés támogatást kapnak a nők a családtervezés tekintetében. Szavai szerint kellett kurázsi a BOCS Alapítvány részéről ahhoz, hogy ezt a tárlatot a köz elé vigyék. „Afrika közelebb van, mint gondolnánk” – jegyezte meg végül a Terézanyu szerzője.

A BOCS álláspontja szerint civilizációnk összeomlásának fő hajtóereje a népességrobbanás. E fő okról azonban senki nem mer beszélni, holott ma már másodpercenként két fővel növekszik az emberiség létszáma! A népességrobbanás a fejlődő világot, elsősorban Afrikát érinti leginkább: az ENSZ Népesedési Programja (UNFPA) 2005-ös jelentése szerint 2004-ben csupán a szegény országokban 76 millió nem kívánt foganás történt, akikről a szülők gyakran nem is tudnak gondoskodni. A fejlődő országbeli nőknek sokszor se joguk, se tudásuk, se eszközük nincs a családtervezéshez, ami pedig a szegénységből, éhezésből való kilábalás egyik legfontosabb előfeltétele.

Ma, a tudományos-technikai forradalom és gazdasági növekedés csúcsán több ember éhezik, mint amennyi Kossuth születésekor összesen élt a Földön. Kiskorúak százmilliói kényszerülnek gyermekmunkára, ezzel megfosztva őket az oktatás nyújtotta kitörési lehetőségtől is. A túlnépesedés és a szegénység párosa egy öngerjesztő, világ­méretű tragédiával fenyegetőidőzített bomba – véli a BOCS.