“A fogantatás pillanatától élünk!”

Abortuszellenesség, pro-life, emberi méltóság, jog az élethez...ezek azok a fogalmak, amelyek az életvédő mozgalmakhoz kapcsolódnak. Összegyűjtöttük a hazánkban tevékenykedő szervezeteket.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. február 08. Gyarmati Orsolya

Abortuszellenesség, pro-life, emberi méltóság, jog az élethez…ezek azok a fogalmak, amelyek az életvédő mozgalmakhoz kapcsolódnak. Összegyűjtöttük a hazánkban tevékenykedő szervezeteket.


Alfa Szövetség

“Az emberi élet a fogantatással induló és a biológiai halállal végződő folyamat. A megfogant embernek ennélfogva természetes emberi joga van a méhen belüli fejlődéshez és a megszületéshez. (…) Kiemelten közhasznú szervezetként küldetésünk egy termékeny és gondoskodó, minden emberi életet védő társadalom megalapozása…”, írja bemutatkozójában az Alfa Szövetség, amely hazánkban a legnagyobb ilyen tevékenységet folytató kezdeményezés.

A szövetség küldetése és tevékenysége minden olyan nehéz szociális, lelki, fizikai állapotban lévő várandós anya, kismama, szülőpár számára segítséget jelenthet, akik tanácstalanok, nem tudják, hogyan léphetnének tovább, és milyen lehetőségeik vannak szociális, egészségügyi, lelki, nevelési, jogi téren. Az Alfa Szövetség igyekszik mindent megtenni azért, hogy a bajba került nők, anyák nyugodtan hordhassák ki és szülhesség meg kisbabájukat, ne kényszerüljenek abortuszra, illetve újszülöttjük elpusztítására.  

A szervezet honlapja: http://www.alfaszovetseg.hu/

Anya-Ország Alapítvány

Az Anya-Ország Alapítvány azt tűzte ki célul, hogy az elsősorban szociális, pszichés, vagy mentálhigiénés szempontból válságba került várandós édesanyák, már megszült kismamák és párjaik számára a lehető legjobb körülményeket biztosítsák. Az alapítvány segít abban is, hogy a nem kívánt terhességből kívánt várandósság legyen, s a születendő gyermek családban, vagy ha máshogy nem megy, családjellegű közösségben nőhessen fel.

Életvédő Fórum

A Bíró László püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Családügyi Bizottságának vezetője hívta életre az Életvédő Fórumot, amely olyan tagokból áll, akik “az emberi életet a fogantatás pillanatától a természetes végéig szent, sérthetetlen, alapvető, örök értéknek” tekintik.

Az Életvédő Fórum az emberi életet egyszerre tartja személyes, közösségi és társadalmi értéknek, amelynek feltétlen jogi védelmet kell élveznie.  A szervezet azt is hangsúlyozza, hogy a törvényhozónak nincs joga máshogy minősíteni egy magzat létét és egy megszületett ember életét.

Az Életvédő Fórum honlapja: www.katcsal.hu

Alternatál Alapítvány

A Geréb Ágnes által létrehozott alapítvány a gyermek születésére helyezi a hangsúlyt. Célja, hogy az anyák és családtagjaik megfelelően felkészülhessenek a gyerek születésére, és megkapják azt a védelmet és támogatást, amire szükségük van.

Az alapítvány fontosan tartja azt is, hogy olyan körülményeket biztosítson a szülés során, amelyek az anya számára a legnagyobb biztonságot, nyugalmat és kényelmet szolgálják.

Az alapítvány honlapja: http://www.szules.hu/

Borostyánvirág Anyaotthon

Sajnos nagyon sok olyan várandós, vagy kisgyermekes anya van, aki mögött nem áll támogató család. Az ő segítésükre jött létre 1997-ben a Borostyánvirág Alapítvány, és az általa fenntartott Borostyánvirág Anyaotthont. Az átmeneti otthonként működő intézmény anyáknak és gyermekeknek biztosít ideiglenesen lakóhelyet.

Az anyaotthon honlapja: www.anyaotthon.eoldal.hu/

Magyar Bioetikai Társaság

A Dr. Gaizler Gyula professzor által életre hívott társaság működésének célja, hogy felhívja a figyelmet az élet tiszteletére és az emberi jogok betartatására az orvosi etikai normákon keresztül. A bioetika alapkérdései között szerepel többek között az abortusz és a géntechnológiai beavatkozások, kutatások. A társaság ezen témákkal kapcsolatos rendezvényei, konferenciái lehetőséget igyekeznek teremteni ahhoz, hogy a kérdések és a megoldási javaslatok nyilvánosságot kapjanak.

A társaság honlapja: www.hrb.hu

Pacem in Utero

A szocializmus évtizedeiben legális volt a mesterséges terhességmegszakítás, következésképp a rendszerváltásig nem is lehetett magzatvédő, abortuszt ellenző szervezetet létrehozni. Törvényesen öltek meg ötmillió magzatot. Nem lehetett semmiféle könyvet, dokumentumot, anyagot megjelentetni a témáról, így aztán komoly változást jelentett, amikor 1989-ig néhány orvos és jogász létrehozta a Pacem in Utero (Békét az anyaméhben) nevű magzatvédő egyesületet, amelynek működése sokszor igen komoly akadályokba ütközött, s a szervezet egyszer meg is szűnt, hogy aztán 2012-ben újult erővel folytassa munkáját.

Lea Otthon

Évente 14 ezer fiatal, 16-24 év közötti nő szül gyermeket hazánkban. Köztük nagyon sok a halmozottan hátrányos  helyzetű anya, akik egyedül kénytelenek nevelni a gyermeküket, nincs családjuk, nem számathatnak senkinek a támogatására, nincs olyan végzettségük, amellyel elhelyezkedhetnének és pénzt kereshetnének. A Lea Otthon célja, hogy ezeket a fiatal anyákat együtt tartsa gyermekeikkel, s azoknak ne kelljen intézetbe kerülniük születésük után. Az alapítvány igyekszik biztonságos és szeretetteljes környezetet teremteni anyáknak és gyermekeiknek “a születendő és a megszületett gyermekek jobb életesélyeinek megteremtése” érdekében. 

A Lea Otthon honlapja: http://www.lea.hu/