A gyereken spórolni: menő vagy beteg?

Új mozgalom körvonalazódik Angliában, a Free Our Kids, amelyik azt tűzte ki célul, hogy kiszabadítsa a családokat a "fogyasztás csapdájából". A  cél tulajdonképpen nemes, pláne, ha azt is beleszámítjuk, hogy az elindító anya maga is hoz áldozatokat, vagyis nem arról van szó, hogy a gyereken spórol, és magára költi, amit így megtakarított. Nem tudok viszont megszabadulni az érzéstől, hogy van az egészben valami mű, valami kényszeres.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. január 21. Gyarmati Orsolya

Új mozgalom körvonalazódik Angliában, a Free Our Kids, amelyik azt tűzte ki célul, hogy kiszabadítsa a családokat a “fogyasztás csapdájából”. A  cél tulajdonképpen nemes, pláne, ha azt is beleszámítjuk, hogy az elindító anya maga is hoz áldozatokat, vagyis nem arról van szó, hogy a gyereken spórol, és magára költi, amit így megtakarított. Nem tudok viszont megszabadulni az érzéstől, hogy van az egészben valami mű, valami kényszeres.


Itt vannak a mozgalom alapszabályai, ezek kisgyerekes szülőtől származnak, nem pedig divatozó, bulizó tinik szüleitől, ezt azért fontos szem előtt tartani!

1. Kaja: nem vesznek semmit, ami kifejezetten gyereknek van szánva: mesemintás müzliszelet, picike gyereksüti, karibtengerkalózai joghurt. A családi menü szigorúan heti rendszerben előre tervezve, három étkezés naponta, egészséges, tápláló kaják. Nasinak csak olyasmi, amit amúgy a felnőtteknek is eszébe jutna magukhoz venni.

2. Nulla forint (font) ruhákra. Mivel itt egy két és fél éves gyerekről van szó, a divatszempontoktól nyugodtan el lehet tekinteni. Az anya azt határozta el, egy éven keresztül kizárólag már meglévő, és örökölt cuccokat használnak majd. Cipőügyben még nem döntött.

3. Nulla forint játékokra, az elv nagyjából az, mint a ruháknál. Anyuka azt szeretné bebizonyítani, nem attól lesz jó szülő, hogy elárasztja a gyereket tárgyakkal.