A gyerekülésnek hátul a helye

A válasz rövid: igen. Feltéve, ha jól van beszerelve – holott egy amerikai felmérés szerint az autósülések 84%-a (!!!) nincs jól behelyezve.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. június 19. Gyarmati Orsolya

A válasz rövid: igen. Feltéve, ha jól van beszerelve – holott egy amerikai felmérés szerint az autósülések 84%-a (!!!) nincs jól behelyezve.


Sokan kelnek útra a következő hetekben autóval, hogy megérdemelt nyári szabadságukat valami gyönyörű, de legalábbis pihentető helyen töltsék. Ahhoz, hogy biztonságban oda is érjenek, érdemes az út előtt átnézni, a hátsó sor is biztonságban van-e.

A gyermeket gyermekülésben kell szállítani:

Azokban a gépkocsikban, amelyek gyerekülés rögzítésére nem alkalmasak, 3 évnél fiatalabb gyermek nem szállítható, 3 évnél idősebb és 150 cm-nél kisebb testmagasságú gyermek is csak a hátsó ülésen utazhat.

A gyermekülés rögzítésére alkalmas gépkocsikban 3 év alatti gyerekek első és hátsó ülésen is kizárólag autósülésben utazhatnak (tehergépjárművekben is).

Első ülésre csak akkor rögzíthetjük az autósülést – minden esetben a menetiránnyal ellentétes irányban –, ha az üléshez nincs felszerelt légzsák, vagy a légzsákot kikapcsolták.

3 év feletti, de 135 cm alatti gyermeket kötelező a hátsó ülésen, gyerekülésben szállítani, kivéve, ha ez a gyári kialakítás miatt nem szerelhető be – például nincs a hátsó üléshez tartozó biztonsági öv.

135 és 150 centi közötti gyermek az első ülésen csak gyermekbiztonsági rendszerben szállítható, míg a hátsó üléseken akkor is, ha a biztonsági övvel megfelelően rögzíthető.