A gyermekek kötik össze igazán a testvércsaládokat

Sokak számára ismeretlenül hangzik a testvércsalád szó. Többen összehasonlítják az oly gyakori testvérvárosi programokkal, mások a családtagok testvéreinek háztartásaira asszociálnak az összetett magyar szóból. A Családháló.hu tavaly áprilisban a média képviselőinek mutatta be először a Testvércsalád Mozgalmat, mely a kárpátaljai magyar családokat szeretné anyaországi családokkal összekötni.  

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
Kárpátaljai Testvércsalád Mozgalom
2015. augusztus 22. Paulik András

Sokak számára ismeretlenül hangzik a testvércsalád szó. Többen összehasonlítják az oly gyakori testvérvárosi programokkal, mások a családtagok testvéreinek háztartásaira asszociálnak az összetett magyar szóból. A Családháló.hu tavaly áprilisban a média képviselőinek mutatta be először a Testvércsalád Mozgalmat, mely a kárpátaljai magyar családokat szeretné anyaországi családokkal összekötni.


A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által támogatott program százakat szólított meg határon innen és túl, így nem kétséges, hogy októberben ismét személyesen találkozhatnak a testvércsaládok egy nagy programsorozat keretén belül.

Több mint egy év telt el azóta, hogy a Családháló.hu bemutatta a Testvércsalád Mozgalmat, mely kárpátaljai és anyaországi családokat kapcsol össze. Közösségünk nem véletlenül választotta Kárpátalját: a terület talán a legelfeledettebb határon túli magyar térség közé tartozik, pedig közel 150 ezer magyar él itt. Számuk az utóbbi egy évben – főként az ukrán-orosz konfliktus miatt – nagyobb ütemben csökkenni kezdett, az otthonmaradók pedig a gazdasági helyzet nehézségei és a fokozódó szegénység miatt életük legnagyobb megpróbáltatásain mennek keresztül.

A kárpátaljai magyarság segítése hosszú idő óta problémát jelent sokaknak, hiszen az országba való bejutás, szállítás, pénzjuttatás, csomagküldés a konfliktust megelőzően is lassú és nehézkes volt.

A Családháló szervezői 2014-ben úgy döntöttek, hogy egy addig ismeretlen módon segítenek a kárpátaljai magyarságnak.

A testvércsaládi kötelék szeretetet és biztonságot ad

Szervezőink meghirdették a Testvércsalád Mozgalmat, mely a következő elven működik. A jelentkező családoknak egy e-mailben el kell küldeniük a család bemutatkozását és mellékelniük kell hozzá néhány családi fotót. Ezt követően a Családháló munkatársai válaszlevelükben elküldik a regisztrációs lapot, melyben a családoknak az elérhetőségeiken kívül a kedvenc időtöltésüket, hobbijukat, sportjukat és a családjukra vonatkozó jellemzőket szükséges megadniuk.

Az utóbbi négy információ ahhoz kell, hogy a szervezők a jelentkező családhoz több szempontból hasonló családot találjanak, hiszen a közös pontok összekötnek, ez pedig egy testvércsaládi kapcsolatban nélkülözhetetlen.

A programban résztvevő és már testvércsaláddal megajándékozott családokkal a Családháló szervezői a részvételt követően is tartja a kapcsolatot. A szervezői munka ekkortól az utókövetésről szól, azaz annak a nyomon követéséről, hogy a kialakult kapcsolat megmaradt-e és ha igen, hogyan tartják azt fenn. A szervezők tapasztalatai alapján az elmúlt évben kialakult testvércsaládi kapcsolatok nagy része fennmaradt és fejlődik. Több család szinte rokoni kapcsolatot ápol egymással és a születésnapok, névnapok alkalmával olykor személyesen találkoznak és köszöntik az ünnepeltet.

Szükség van a személyes találkozásra

A Testvércsalád Mozgalom három pilléren nyugszik. Az első az évente megrendezésre kerülő Testvércsalád Találkozó, mely egy többnapos rendezvénysorozat Budapesten történelmi, kulturális, szabadidős és gyermekprogramok kíséretében. A második a különféle kisebb csomagok eljuttatása Kárpátaljára, mely a Családháló partnerszervezete, a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete (KMNE) segítségével zajlik. Emellett pedig tavaly karácsony előtt 12 kárpátaljai család számára könyvcsomagot juttattunk el.

A program legkedveltebb eleme a Testvércsalád Találkozó, mely 2015-ben ismét megrendezésre kerül. A négy napos programsorozat során tudnak személyesen először találkozni a kárpátaljai és a magyarországi testvércsaládok. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a személyes találkozás hiányában nem alakul ki tartós testvércsaládi kapcsolat, ugyanakkor a Testvércsalád Találkozón részt vett családok között nagyon magas azoknak az aránya, akik intenzív kapcsolatot alakítottak ki a találkozó óta eltelt időszakban.

Kevesebb a magyarországi család

A regisztrált kárpátaljai családok közel fele falvakban él, a városokban élők közül a legtöbben Beregszászról jelentkeztek. Ezzel párhuzamosan hazánk esetében is azt láthattuk, hogy a program országszerte felkeltette az érdeklődést. A legtöbb regisztrált család vidéken él, de több olyan eset is volt, hogy felvidéki magyar családok is jelentkeztek a kárpátaljai családok segítése és egy új kapcsolat kialakítása érdekében.

Ugyanakkor a szervezők tapasztalatai szerint Kárpátaljáról sokkal nagyobb az érdeklődés, mint Magyarországról. A beérkezett regisztrációk körülbelül 30%-a érkezett hazánkból – az egyéb határon túli területekről jelentkezetteket nem sorolva ide – ami az utóbbi időszakban kisebb növekedést mutat.

Folyamatosan lehet jelentkezni

Bár az őszi szezon még nem kezdődött el, de a Családháló szervezői már készülnek az októberben megrendezésre kerülő Testvércsalád Találkozóra, ahol új testvércsaládok ismerhetik meg egymást. A rendezvény október 22-25. között kerül megrendezésre Budapesten az 1956-os forradalom és szabadságharc 59. évfordulója köré szervezve. Aki jelentkezni szeretne a mozgalomba, annak nem kell mást tennie, csak írni egy e-mailt a testvercsalad [at] csaladhalo [dot] hu címre, melyben elküldi családjának bemutatkozását, valamint mellékel néhány családi fotót.

A 2014-es Testvércsalád Találkozót követően egy családanya a szerkesztőségünknek címzett levelében a köszönet mellett a következőket írta. „Minket, szülőket egy dolog tett nagyon boldoggá az együtt töltött napok alatt. Látni azt, hogy gyermekeink milyen gyorsan egymás barátaivá, játszópajtásaikká váltak. Azóta tudjuk, hogy testvércsaládjaink legerősebb köteléke maguk a gyermekeink.”