A jó és rossz fegyelmezés és a hatékonyságuk

Mi a különbség a jó és rossz fegyelmezés között? Nemcsak a hatékonyság, hanem, hogy milyen hangulatot teremtünk vele. Vajon érzi-e a gyerek, hogy mellette állunk akkor is, mikor rászólunk?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. október 01. Dívány

Egy tapasztalt óvónő felelt ezzel a mondattal egy szülői dilemmára: „Mindig érezze a gyerek, hogy mellette állsz!”. Hétköznapi példa volt, a csemete használta a legfrissebben tanult csúnya szavakat, apa pedig határozottan rászólt, hogy ilyen szavakat otthon nem szeretne hallani. Nem annyira kemény reakció ez, és büntetés, megtorlás szóba se került, a poronty mégis elkámpicsorodott.

Talán nincs szülő, aki ne találkozott volna a dilemmával: ha túl könnyeden szól a gyerekre, nem veszi komolyan, ha viccelődve, akkor pláne nem. Ha hisztérikusan, akkor csak nő a feszültségszint, ám akkor sem veszi komolyan a felnőttet. És van az a hangnem, mikor megérzi a csemete, hogy ez most komoly, de az érzékenyebb lelkű ilyenkor el is szomorodik vagy megsértődik. Akkor most sehogy sem szabad nevelni? Vagy elkerülhetetlen, hogy a gyerek szája lefelé görbüljön, ha határozottan rászólnak?

A cikk itt folytatódik!