A kamasz ne igyon alkoholt!

Tévhit, hogy csökkenti a kíváncsiságot, és ezért később kevesebb alkoholt fogyaszt az, akinek a szülei korán megengedik a szeszfogyasztást - állítják angol kutatók. A vizsgálatok szerint éppen ellenkezőleg van: ezen italok korai bevezetése növelheti a későbbi alkoholbetegség kialakulásának esélyét - írja a csalad.hu.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
kamasz
2018. december 12. csalad.hu

Általánosan elterjedt vélekedés, hogy a teljes tiltás helyett az engedékenység megvédheti a fiatalokat a későbbi függőségektől. Ez nem csak a dohányzással, hanem az alkoholfogyasztással is így van. A kutatások azonban az mutatják, egyáltalán nincs pozitív hatása az otthoni liberalizmusnak, sőt, sok esetben előfordul, hogy rosszabbat tesznek vele a szülők, mintha kategorikusan elleneznék a dolgot – írja a brit Independent című lap.

A szigetországban a közelmúltban folytattak kampányt, amiben az alkoholfogyasztás veszélyeire igyekeztek felhívni a lakosság figyelmét. Ebben a szakorvosok arról beszéltek, 15 év alatt semmiképpen sem szabad megengedni a fiataloknak, hogy szeszes italt fogyasszanak. Az alkohol ugyanis még ebben a korban is biztosan negatív hatással van az ifjak testi és szellemi fejlődésére. Pár évvel ezelőtt az angol tisztifőorvos, Liam Donaldson arról beszélt, ideális esetben egészen 18 esztendős koráig mindenkinek kerülnie kellene az italozást.

Colin Shevills, a Balance nevű, az alkohol veszélyeire felhívó csoport vezetője a minap mutatta be kutatásukat, amely szerint az Angliában élők majdnem fele (43 százaléka) gondolja úgy, hogy – az ajánlások és figyelmeztetések ellenére – azzal nincs alapvető probléma, ha a fiatalok 15 éves koruk előtt már fogyasztanak alkoholt. “Az orvosi ajánlás egyértelmű, érdemes megvárni a 18 éves kort, de 15 év alatt egyáltalán nem szabad iszogatni!” – ismételte meg Colin Shevills a lapnak nyilatkozva.

A cikk itt folytatódik.

Fotó: Pixabay