A leghajmeresztőbb keresztnevek – II. fiúnevek

Cikkünk előző részében azokról a lánynevekről olvashattak, amelyeket az MTA illetékes intézete nem talált alkalmasnak ember megszólítására. Következzenek most a fiúnevek best ofjai!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2013. április 29. szabo.daniel

Cikkünk előző részében azokról a lánynevekről olvashattak, amelyeket az MTA illetékes intézete nem talált alkalmasnak ember megszólítására. Következzenek most a fiúnevek best ofjai!


Mint arról korábban írtunk már, a névválasztásnak a praktikus szempontokon túl komoly szabályai vannak. A Magyarországon élők névviselését az anyakönyvekről, a házasságkötési eljárásról és a névviselésről szóló jogszabály rendezi. A hatályos szabályok szerint a szülők az MTA Nyelvtudományi Intézet honlapján levő női és férfiutónevek listájából választhatnak keresztnevet, illetve amennyiben a választott név nem szerepel az utónévjegyzékben, a Magyar Tudományos Akadémia nyilatkozik a kért utónév anyakönyvezhetőségéről.

Kérdésünkre az intézet tudományos munkatársa elmondta, az engedélyeztetni kívánt nevek elbírálásakor nagyon meg kell gondolni, hogy mit javasolnak, mert minden javasolt név a következő hónapban fölkerül az adható nevek listájára. Hozzátette, vannak jogszabályok, illetve van egy 14 pontból álló alapelv, amelyhez tartják magukat.

Raátz Judit úgy látja, a szülők többsége azért ügyel arra, hogy ne valami egészen furcsa nevet kérvényezzen. A legtöbb elutasításra kerülő név inkább az idegen írásmóddal kérvényezett, illetve az olyan nevek közül kerül ki, amelyek más kultúrkörökben egyaránt lehetnek férfi- és női nevek is, azaz úgynevezett unisex nevek. Nálunk erre jogszabály van, hogy lányoknak csak női, fiúknak pedig csak férfinevet lehet bejegyezni.

A magyar névadás követi az európai, sőt a világtrendet. Ez két fő vonulatot jelent: egyrészt a nemzetközi trendekhez való igazodás: pl. olyan nevek adása, amely minden kultúrában megtalálható, gyakori a női nevek körében a becézett, rövid alak használata, egy-egy névnek sok alakváltozata elérhető (pl. a Katalin névnek nálunk Kata, Katica, Katrin, Katarina, Kati). Nyitottság a nemzetközi nevek iránt. Ugyanakkor megfigyelhető a saját kultúra elfeledett neveinek újjáélesztése. Pl. nem régen kérték: Mizse, Pázmány, Botos, Sáfély, Ünige neveket. De a top nevek között is megtalálhatjuk a az Árpád, Kolos, Koppány; Bíborka, Zselyke, Boglárka, Luca neveket.

Kikopnak-e a régi slágerneveink?

A szakember szerint nem erről van szó, hanem egyre nagyobb a szórás, vagyis a szülők egyre inkább arra törekednek, hogy egyedi neveket adjanak a gyerekeknek, így igen sokféle nevet adnak. Érdekes, hogy a leggyakoribb lány és fiúnevet az újszülöttek csupán 0.3%-a kapja.

Best of tilos

Végül nézzük, melyek azok a férfi nevek, amelyek valamiért megragadtak a névengedélyezők emlékezetében – viszont nem kerültek be a hivatalosan választható jegyzékbe: Vackor, Kadarka,  Betyár, Kopasz, Ártán (az ártán/ártány/ártánd közszó jelentése ’kiherélt disznó’), Hegyi, Erdő