A legnagyobb anyaparák

A vélt és valós problémák elég ritkán esnek egybe egy vérbeli parázós anyuka életében, de azért az ördög nem alszik. Csokorba szedtük a toplistás paratényezőket, okulásul, humort nem mellőzve, némi tapasztalaton alapuló biztatást mellékelve.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. augusztus 29. Babaszoba

Soha nem fogja átaludni az éjszakát

Nyugi, általában az első három év a legnehezebb! Viccet félretéve, addigra érik meg a kicsik idegrendszere annyira, hogy képesek lesznek lassan segítség nélkül (cumi, ringatás, szopizás stb.) is elaludni, és az éjszakát is előbb-utóbb maradéktalanul átaludni. Addig csak erőt és kitartást tudunk kívánni, ha kifogtál egy éjjeli baglyot, de tudd, ez teljesen normális. A szomszéd bezzeggyerkőcéről igyekezz tudomást sem venni, vagyis, a legtöbb, amit tehetsz, hogy keresed a számodra ideális feltöltődési lehetőségeket, hogy kibekkeld ezt az időszakot. Mert te is akkor tudsz kiegyensúlyozott édesanya maradni, ha megengeded magadnak a feltöltődést, amihez megoldásokat is keresel, nem a csodát várod.

Még az érettségi előtt is meg fogom szoptatni

Ne fesd az ördögöt a falra, bármennyire is úgy tűnik, a cicid legnagyobb rajongója a gyermek, és esze ágában sincs lejönni a szerről. Ha már úgy érzed, neked terhes a szopizás, keress mindkettőtök számára megfelelő és kíméletes elválasztási módszert (kérj segítséget pl itt). Ha csak a környezeted nyomaszt azzal, hogy nem kellene már szopiznia a kicsidnek, ereszd el a füled mellett. Bár társadalmunkban az édesanyák gyermekeiket általában egyéves kor alatt választják el, a szoptatási időszakot korábban évezredeken keresztül, és a világ nagy részén még ma is inkább években és nem hónapokban mérik. Az átlagos tartam kettő és négy év között van – megnyugtat ez a természetes elválasztódással kapcsolatos tény?

Nem fejlődik a korának megfelelően

Szerencsére a babák nem olvasták a szakirodalmat, hogy miképpen is kellene hízniuk, hogyan is kéne tokát növeszteniük, hogy azoknak a bizonyos fejlődési görbéknek megfeleljenek. Ha mozgékony, jókat alszik, jókedvű, a pelusok tartalma is rendben van, illetve nincsenek furcsa tünetek, amelyek gyanúra adnak okot, engedd el a parákat. Természetesen bármikor keresd védőnődet, gyermekorvosodat, ha kérdésed van!