A magyar nők szoptatnak

A bababarát címet elnyerő kórházak száma jól mutatja, hol tart egy ország a szoptatás támogatásában. Lássuk, mit mondanak a statisztikák!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. augusztus 03. Gyarmati Orsolya

A bababarát címet elnyerő kórházak száma jól mutatja, hol tart egy ország a szoptatás támogatásában. Lássuk, mit mondanak a statisztikák!


A Szoptatás Világhete idei üzenetének lényege az, hogy tartsunk számvetést, vegyük szemügyre, hol is tartunk a kitűzött célok megvalósításban. A sikeres szoptatás egyik alapvető pillére a jó start, ezért örvendetes, hogy már 17 bababarát kórházunk van, miközben 1992-ben a debreceni női klinika volt az első Európában, amely elnyerte a címet a WHO-UNICEF-től.
Ezekben a szülészeti intézményekben megvalósul a sikeres szoptatáshoz vezető tíz lépés, melyet röviden így foglalhatunk össze:

1. Az intézmény írásos szoptatási irányelvekkel rendelkezik, amelyeket rendszeresen ismertetnek az egészségügyi dolgozókkal.
2. Minden egészségügyi dolgozó megfelelő gyakorlati felkészítést kap az irányelvek alkalmazásához.
3. Minden várandós anya tájékoztatást kap a szoptatás előnyeiről és módjáról.
4. Az újszülötteket születésük után azonnal bőrkontaktusba helyezik az édesanyjukkal legalább egy óra időtartamra, és bátorítják az anyákat, hogy figyeljék kisbabájuk jelzéseit, mikor áll készen a szopásra. Segítséget nyújtanak, ha szükséges.
5. Az anyáknak megmutatják, hogyan kell szoptatni és fenntartani a tejelválasztást, még akkor is, ha valamilyen okból el vannak különítve újszülöttjüktől.
6. Az újszülött csecsemőknek nem adnak az anyatejen kívül más ételt vagy italt, csak akkor, ha orvosilag indokolt.
7. Általános gyakorlat az anya és az újszülött együttes elhelyezése a nap 24 órájában.
8. Ösztönzik az anyákat, hogy az újszülött igényeinek megfelelően szoptassanak.
9. A szoptatott csecsemőnek nem adnak cumisüveget vagy cumit.
10. Támogatják a szoptatást segítő anyacsoportok létrehozását, és az egészségügyi intézményekből távozó anyákat ezekhez irányítják.