A második gyerek mindenből csak a második legjobbat kapja?

Az első baba mindenből a legjobbat kapja, s édesanyja vagyonokat képes költeni a tökéletes ruhácskákra, a csillogó-villogó cipőcskékre és a legdizájnosabb játékokra. A második gyerek megérkezésénél azonban már egész más a helyzet, állítja egy tanulmány.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2013. május 16. Családháló

Az első baba mindenből a legjobbat kapja, s édesanyja vagyonokat képes költeni a tökéletes ruhácskákra, a csillogó-villogó cipőcskékre és a legdizájnosabb játékokra. A második gyerek megérkezésénél azonban már egész más a helyzet.


Egy Angliában készített tanulmány szerint az anyák egyötöde kétszáz fonttal kevesebbet költ a második babára, mint az elsőkre.  És ez nem azért van, mert a második gyerekkel kevesbbet törődnek, csupán az első szülés óta reálisabb elképzeléseik alakultak ki arról, mire is van valójában egy babának szüksége, írja a Daily Mail.

A kétgyerekes anyák harmada szupermarketekben vásárolja a pelenkát és a törlőkendőt, egyötödük pedig használt ruhát is szívesen ad a gyerekére. Ötből négy anya elismerte, hogy az első gyerekének rengeteg felesleges dolgot vásárolt, amelyek közül a legkevésbé szükségesek a dizájner-ruhák voltak. A megkérdezett anyukák egyötöde mondta azt, hogy az újszülöttjeiknek vásárolt cipők érintetlenül porosodnak a szekrényben…

A tapasztalt anyák jóval reálisabbban látják, mit is kell beszerezniük a gyerekek számára. A második gyerekeket már nem méricskélik annyiszor és nem veszik meg a nagyon drága pelenkát sem csak azért, mert rá van írva, hogy “extra érzékeny bőrű babáknak”. Jóval kevesebbet olvasnak babaápolási tanácsokat tartalmazó könyveket, vagy online fórumokat: ötből négy anya inkább a saját tapasztalataira és megérzéseire hagyatkozik.

És ami az ajándékokat illeti: a második baba után az anyukák már sokkal jobban értékelik a hasznos holmikat, mint egy újabb pihe-puha játékmackót.  A felmérést készítő egyik orvos, Dr. Pat Spungin így nyilatkozott: “A tapasztalat a legjobb tanácsadó. Az első baba után az anyukák pontosan tudják, mire van szüksége a kicsinek és mi az, ami tökéletesen felesleges beszerezni.”